Eerste luchtzuiverend kunstwerk met bank in Nederland

Een CityTree bestaat uit een zitbank en een verticale muur met mossen die vervuiling in de lucht als het ware opeten en zo de luchtkwaliteit met ongeveer 30 procent verbeteren.

Trefwoorden: #CityTree, #kunstwerk, #luchtvervuiling, #luchtzuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: Provincie Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL De mossen halen CO2, stikstof en fijnstof uit de lucht. Door ingebouwde sensoren zijn de prestaties van de CityTree continu te volgen. Zonnepanelen zorgen voor de energie die de boom nodig heeft.

De eerste CityTree staat komend jaar voor het Utrechtse Huis voor de provincie aan de Archimedeslaan in Utrecht. Op de dag van de duurzaamheid, dinsdag 10 oktober, namen de gedeputeerden Pim van den Berg en Jacqueline Verbeek-Nijhof het bankje in gebruik.

Vanaf het najaar 2018 krijgt deze 'boom' een permanente plaats tussen Amersfoort en Leusden langs de provinciale weg N226. Het provinciebestuur vindt het belangrijk om de provincie Utrecht mooi, gezond, bereikbaar en economisch aantrekkelijk te houden.

De provincie stimuleert het toepassen van vernieuwende oplossingen. Daarom heeft de provincie Utrecht in samenwerking met aannemer Mourik deze eerste CityTree gerealiseerd. De aannemer heeft de boom opgenomen in het plan ter verbetering van de provinciale weg N226.