BAM introduceert veel snellere techniek voor leggen van kabels

De techniek is onlangs voor het eerst gebruikt in Nederland, waarbij een soort ploeg de grond open ritst om de hoogspanningskabels erin te leggen, waarna de grond gelijk wordt dicht geritst.

Trefwoorden: #BAM, #hoogspanning, #kabels, #sleufloze techniek, #techniek, #TenneT

Lees verder

Techniek

( Foto: TenneT )

ENGINEERINGNET.NL - Bouwconcern BAM heeft een zogeheten ‘sleufloze techniek' ontwikkeld. Hiermee is een compleet hoogspanningscircuit, bestaande uit drie kabels, glasvezelmantelbuizen en afdekplaten, onder de grond te leggen op een diepte van ongeveer 2,5 meter.

Bij deze techniek wordt de grond niet open gegraven, maar als het ware open 'geritst' door een soort ploeg. Vervolgens wordt de hoogspanningskabel er in gelegd, waarna meteen de grond weer dicht 'geritst' wordt.

Het is met deze techniek mogelijk om een kilometer lang tracé in een week aan te leggen. Dit duurde voorheen soms anderhalve maand.

BAM gebruikte deze innovatie onlangs voor het eerst op grote schaal in Nederland bij de aanleg van de Randstad 380 kV Noordring. TenneT is opdrachtgever van dit project.

In Nederland is het gebruikelijk om alle nieuwe 110- en 150 kV hoogspanningskabels onder de grond aan te leggen. Om dat te kunnen doen wordt er geboord of er worden sleuven gegraven. Deze sleuven zijn soms wel tussen de 2 tot 6 meter breed en gaan tot 2 meter diep. Dat brengt veel overlast en kosten met zich mee.

Bas Schultze, directeur BAM Infra Connect: “We hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt om met deze techniek de impact op de omgeving te verminderen. Voor het project Randstad 380 kV is de 150 kV verbinding tussen Leiderdorp en Hazerswoude voor een groot gedeelte op deze manier aangelegd. Een traject van 7 kilometer lang. Een primeur voor Nederland.”