Defensie wint Europese prijs voor duurzame textielaankoop

Het KPU-bedrijf won de Procura Award, een Europese prijs voor duurzame verwerving, voor de inkoop van handdoeken, washandjes en overalls met daarin minimaal 10% gerecycled materiaal.

Trefwoorden: #Defensie, #duurzame textielaankoop, #Europese prijs, #KPU-bedrijf, #Procura Award

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Het Nederlandse leger gebruikt grote hoeveelheden textiel voor kleding en andere producten. Hiervoor heeft het een eigen organisatie, het KPU-bedrijf. KPU staat voor Kleding en Persoonsgebonden Uitrusting.

Het bedrijf kocht in de afgelopen tijd maar liefst 100.000 handdoeken, 10.000 washandjes en 53.000 groene overalls. De handdoeken en washandjes bevatten 36% gerecycled textiel en de overalls 14%. Daarnaast moedigt het KPU-bedrijf leveranciers aan dat percentage verder te vergroten.

De geschatte besparing die dit oplevert bij de productie van handdoeken:

  • 167 miljoen liter water op het productieproces
  • 49.200 kg CO2
  • 16.800 MJ energie

Bij de productie van overalls is de besparing:

  • 66.708.000 liter water
  • 19.680 kg CO2
  • 6.720 MJ energie

Het hergebruikte textiel is deels afkomstig van ingeleverde militaire kleding. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sorteren die. Hiermee wil Defensie ook een maatschappelijke bijdrage leveren.

Het KPU-bedrijf kreeg de prijs voor de ecologische voetafdruk, die bij de aankoop de doorslag gaf in plaats van de kosten voor al het textiel.

Procura+ is een netwerk van publieke organisaties uit 13 Europese landen dat zich inzet voor duurzaamheid. De jury loofde de innovatieve wijze waarop duurzaamheid in de aanbestedingsprocedure is opgenomen.