Truck Platooning klaar voor testen op de openbare weg

Het EcoTwin consortium van TNO, DAF, NXP en Ricardo heeft bewezen dat pelotons van tenminste drie vrachtwagens geautomatiseerd op 0,3 seconden afstand van elkaar kunnen rijden.

Trefwoorden: #DAF, #EcoTwin consortium, #NXP, #Ricardo, #TNO, #Truck Platooning

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - TNO )

ENGINEERINGNET.NL - In het EcoTwin project van TNO, DAF, NXP en Ricardo is hard gewerkt aan de manier waarop voertuigen met elkaar communiceren, waarop ze reageren op sensoren (radar, camera’s en voertuig-voertuig communicatie ‘V2V’) en op de manier waarop de voertuig- en de platooning controls samenhangen.

Europa loopt wereldwijd voorop met Truck Platooning. Dit concept biedt allerlei voordelen: brandstofbesparing, vermindering CO2-emissies, verbetering van de verkeersveiligheid en betere doorstroming van het verkeer. Daarnaast maakt het nieuwe businesscases mogelijk voor het efficiënt inzetten van logistieke processen en daarmee besparen van kosten.

TNO en Rijkswaterstaat hebben in april 2016 de Visie Truck Platooning 2025 opgesteld. Overleg met vijftien verschillende stakeholders uit het European Truck Platooning-netwerk heeft geleid tot een heldere visie op de toekomst.

Daan de Cloe, Director Mobility & Logistics bij TNO: "De volgafstand is nu dermate kort geworden dat het platooning-systeem alle beslissingen moet en kan nemen én dat moet blijven doen als er iets afwijkends gebeurt."

"Om het volledige potentieel van vrachtwagens te benutten is het van essentieel belang om op minimaal volgende afstanden te rijden, terwijl onder alle omstandigheden comfort en veiligheid is gegarandeerd," aldus De Cloe.

"Het is nu bewezen dat dit mogelijk is, waardoor alle partners de volgende stappen kunnen maken voor de openbare weguitvoering van dit concept. We willen er samen met de verschillende partners voor zorgen dat het in 2020 technologisch en wettelijk mogelijk is om Truck Platooning op grote schaal toe te passen."


Video: