Eerste hoogleraar Circular Product Design ter wereld bij TU Delft

Grondstoffen worden steeds schaarser en bij het maken van producten neemt de milieubelasting alleen maar toe, daarom is hergebruik van producten nodig, aldus hoogleraar Ruud Balkenende.

Trefwoorden: #Circular Product Design, #hoogleraar, #TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL - Ruud Balkenende is van huis uit scheikundige en werkte 25 jaar bij Philips. Hij is afgelopen jaar door de TU Delft benoemd als ’s werelds eerste hoogleraar Circular Product Design. In die functie doet hij onderzoek naar hoe we producten zo lang mogelijk in circulatie kunnen houden, met zo weinig mogelijk impact op het milieu en een zo hoog mogelijke economische waarde.

‘Bedrijven moeten iets te winnen hebben bij een duurzame transitie’, stelt Balkenende. ‘Dat kan op veel verschillende manieren en is afhankelijk van de context en het onderliggende business model. Maar ik ben ervan overtuigd dat er voor vrijwel elk bedrijf voordeel te behalen is bij meer circulair productontwerp.’

De inaugurele rede van Ruud Balkenende, die hij op 10 november uitspreekt, vormt de afsluiting van PLATE, dat staat voor Product Lifetimes And The Environment. Dit is een wetenschappelijke conferentie over circulaire economie en duurzaamheid, die van 8 tot 10 november plaatsvindt op de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

Tijdens PLATE discussiëren ongeveer 140 wetenschappers over duurzaamheid. Bijvoorbeeld over de vraag of fabrikanten de levensduur van hun producten bewust kort houden om hun winst op te stuwen. In sommige landen is ‘planned obsolescence’ bij wet daarom verboden.

Tijdens PLATE zijn er ook diverse openbare lezingen over de toekomst van de circulaire economie. Zo geeft onder andere Kyle Wiens een studentenlezing. Kyle is oprichter van Ifixit, een website met reparatie-instructies voor zo ongeveer alles. Ook zijn er lezingen van Kirsi Niinimaki van Aalto University (Finland) en James Pierce van de universiteit van Berkeley (VS).

Ook vindt tussen 6 en 24 november het Disruptive Innovation Festival plaats. Tijdens dit online ideeën-festival gaat het om de vraag ‘Wat als we alles opnieuw kunnen ontwerpen?’ Het programma zit vol met beroemde sprekers en staat voor een groot deel in het teken van duurzaamheid. Hoe komen we af van al die afvalbergen? Hoe breng je circulaire economie onder de aandacht van bedrijven?

Walter Stahel, één van de pioniers van circulariteit en het cradle-to-cradle principe zal een openbare lezing houden en leidt een aantal live-sessies vanuit de studio van de TU Delft, waarin deelnemers van PLATE aan het woord komen. Die sessies worden uitgezonden op 9 november als onderdeel van het Disruptive Innovation Festival.