VIL start project over circulaire logistiek voor kledingindustrie

De kledingindustrie is, na de olie-industrie de grootste vervuiler ter wereld. Daarom heeft VIL het project Cilotex (Circulaire Logistiek voor de Textiel- en kledingindustrie) opgestart.

Trefwoorden: #circulaire economie, #katoen, #kleding, #kledingindustrie, #logistiek, #polyester, #textielindustrie, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van dit project is om de logistieke mogelijkheden na te gaan, die de circulaire economie voor deze sector biedt. Het accent ligt op katoenen en polyester kledij.

De grootste vervuilers in de kledingindustrie zijn het hoge waterverbruik tijdens de productie van grondstoffen en het gebruik van grote hoeveelheden verontreinigende chemicaliën. Bovendien belandt 80% van het textiel op de afvalberg. Zowel de sector als de overheid besteedt steeds meer aandacht aan het hergebruik van materialen en het bewuster omgaan met schaarse grondstoffen.

De Global Fashion Agenda (GFA) organiseerde in mei van dit jaar de Copenhagen Fashion Summit om de internationale modesector aan te zetten tot circulair ondernemen. Reeds meer dan 80 kledingbedrijven zijn aangesloten bij de Call to Action en zullen zich engageren voor het verhogen van de terugname van kledij en het hergebruik van gebruikte kledij tegen 2020.

VIL wil initiatieven op het vlak van circulaire economie ook logistiek ondersteunen. Met dit project gaat VIL voor de betrokken bedrijven en de sector in het algemeen na welke nieuwe business modellen kunnen uitgebouwd worden, om de inzameling van de huidige end-of-life kledij op een duurzamere manier te laten verlopen.

VIL projectleider Jan Merckx: “We wensen dit project niet alleen te doen, maar in samenwerking met bestaande initiatieven, zoals Close The Loop. Ook internationale projecten, zoals Resyntex, zullen we blijven opvolgen om meerwaarde te geven aan ons project.”

Het project wordt ondersteund door Vlaanderen Circulair en OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.


Dit zijn de acht projectdeelnemers:
Bel&Bo, Citylab, Eurofrip, Happy Kiddo, JBC, Komosie, Malysse, Nike.