Nieuw contract voor Thales Alenia Space Belgium

Thales Alenia Space Belgium haalde onlangs een aanvullend contract binnen voor de Europese Ariane-6 draagraket. De nieuwe opdracht zou ook voor extra jobs zorgen.

Trefwoorden: #Ariane 6, #ESA, #Sabca, #Thales Alenia Space Belgium

Lees verder

Techniek

( Foto: ESA / © ArianeGroup Holding, CC BY-SA 3.0 IGO )

ENGINEERINGNET.BE - Het tekende met SABCA, dat hoofdcontractant is voor de drie aansturingsystemen van de raketmotoren (Thrust Vector Actuation Systems of TVAS), en mag de elektronica ontwikkelen en leveren voor de aansturing van de nozzles.

Vooreerst gaat het om het subsysteem voor het aansturen van de nozzle (Solid Thrust Vector Actuation Subsystem of S-TVAS) voor de P120C boosters op vaste brandstof. De Ariane 62-versie met dubbele booster komt met twee dergelijke S-TVAS units. De Ariane 64, met zijn vier boosters, krijgt vier zo’n sturingsunits.

Voorts het aansturingssubsysteem van zowel de onderste raket op vloeibare brandstof (Lower-Liquid Thrust Vector Actuation Subsystem of LL-TVAS) -de cryogene trap- als van de bovenste raket (Upper-Liquid Thrust Vector Actuation Subsystem of UL-TVAS), de herstartbare cryogene trap.

Dit contract met Sabca komt bovenop een eerste dat het bedrijf tekende met ArianeGroup, de hoofdcontractant voor de Ariane 6 in opdracht van het Europese Ruimteagentschap (ESA). Thales Alenia Space ontwikkelt Ariane’s back-up systeem.

Het bedrijf levert reeds dergelijke componenten voor de Ariane 5, Vega en Soyuz maar “In beide gevallen gaat het om een nieuwe generatie van producten die een technologische revolutie betekenen”, zegt Emmanuel Terrasse, CEO van Thales Alenia Space in België.

De nieuwe opdracht zou voor extra jobs zorgen. Het bedrijf telt zo’n 700 medewerkers in Leuven en Mont-sur-Marchienne (Charleroi). Thales Alenia Space is een joint venture van Thales en Leonardo en werkt al jaren aan de Ariane. De eerste vlucht van de Ariane 6 wordt voorzien in 2020.