• 20/01/2012
  • |     BB

Wuustwezel als eerste klaar met energiezuinig Masterplan OV

Wuustwezel heeft als eerste gemeente in Vlaanderen een ‘masterplan openbare verlichting’ klaar.

Trefwoorden: #ansoms, #eandis, #jos ansoms, #masterplan, #verlichting, #wuustwezel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Jos Ansoms )

ENGINEERINGNET.BE -- Elk gemeente- of stadsbestuur moet concrete keuzes maken op het vlak van verlichting. Denk maar aan rationeel energiegebruik, sociale veiligheid, lichthinder, onderhoud of technische en esthetische overwegingen.

In samenwerking met het energiedistributiebedrijf Eandis en de distributienetbeheerder Iveka heeft de gemeente Wuustwezel nu als eerste een zogenaamd ‘Masterplan OV’ klaar.

Een masterplan OV is een instrument om de beleidskeuzes van een stad of gemeente op het vlak van openbare verlichting vast te leggen, te documenteren, te voorzien van de juiste technische onderbouw en ook te vertalen naar een concreet actieplan.

De gemeente borduurde daarbij voort op methodologie van Eandis om steden en gemeenten te begeleiden bij het opstellen van het plan. De opstelling gebeurt in 5 stappen: analyse, visie, strategie, impactstudie en actieplan.

Jos Ansoms, burgemeester van Wuustwezel: “Wuustwezel engageert zich voor een energiezuinige openbare verlichting die in 2018 een energiebesparing van 7,5% moet opleveren. Dat is erg ambitieus aangezien we in Wuustwezel reeds beschikken over een vrij recent verlichtingspark.”

“We mikken bijvoorbeeld op de vervroegde afbouw van de geïnstalleerde kwikdamplampen tegen 2013 in plaats van 2015.’