Eerste rechtstreekse goederentrein van Amsterdam naar China in maart 2018

De reis van 11.000 kilometer duurt minder dan 3 weken, de helft van de tijd die het overzee kost, en vervoer per trein leidt tot ongeveer 20 maal minder uitstoot van CO2 dan luchtvracht.

Trefwoorden: #CO2, #CO2-uitstoot, #goederentrein, #Havenbedrijf Amsterdam, #NUNNER Logistics, #TMA terminal

Lees verder

nieuws

( Foto: NUNNER Logistics )

ENGINEERINGNET.NL - NUNNER Logistics is van plan om begin maart 2018, net na het Chinees Nieuwjaar, de eerste trein in de geschiedenis rechtstreeks van Amsterdam naar China te laten vertrekken vanuit de TMA terminal in Amsterdam.

De trein rijdt door Duitsland, Polen, Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan en komt aan in Yiwu, gelegen in het oosten van China. Yiwu ligt op slechts 290 km van Shanghai. Daarom is deze nieuwe verbinding de snelste route tussen Nederland en de oost kust van China.

“De nieuwe verbinding vormt een perfecte verbreding van onze terminal activiteiten in Amsterdam,” volgens Willem Mantel, General Manager van TMA Logistics. “Via shortsea en barge verbinden we Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk met de China trein. Ook Rotterdam, Antwerpen en andere delen van Nederland en België zijn direct verbonden met onze terminal van waaruit NUNNER’s China trein zal vertrekken.”

NUNNER Logistics maakt al gebruik van de 550.000 m² metende terminal van TMA voor de opslag van staal, dat binnenkomt per schip en dat per barge, trein of wegvervoer wordt gedistribueerd binnen Europa en naar Centraal Azië.

De nieuwe service is deel van China’s “One Belt, One Road Program” die de oude zijderoute tussen China en Europa nieuw leven inblaast. De originele zijderoute dankt haar naam aan de lucratieve handel in zijde die langs deze route bedreven werd en die begon tijdens de Han dynastie (van 207 v.C. tot 220 n.C.).

Havenbedrijf Amsterdam is een sterke voorstander van deze treinverbinding. Koen Overtoom, CEO van dit bedrijf: “Het initiatief versterkt onze strategie om te groeien als multimodale haven. Het geeft een enorme stimulans aan onze logistieke hub functie in relatie tot andere belangrijke Europese logistieke centra, en het versterkt de verschillende shortsea verbindingen vanuit Amsterdam.