iFLUX levert sleutel tot efficiëntere bodemsanering

iFLUX, de nieuwste spin-off van UAntwerpen en VITO, ontwikkelde een innovatieve grondwatermonitor om de verspreiding van bodemverontreiniging nauwkeurig en efficiënt in kaart brengen.

Trefwoorden: #award, #bodemonderzoek, #bodemsanering, #iFLUX, #NICOLE Innovation Award, #UAntwerpen, #VITO

Lees verder

Techniek

( Foto: iFLUX )

ENGINEERINGNET.BE - Complexe bodemverontreiniging gaat vaak gepaard met een eindeloos lang en veel te duur saneringsproces. De oorzaak hiervan is de onzekerheid over wat er echt onder de grond beweegt.

Traditionele metingen maken enkel een ‘snapshot’ van de verontreiniging in de bodem. De jonge spin-off iFLUX pakt het op een innovatieve manier aan en kijkt gedurende een langere periode naar de verspreiding van de vervuiling via het grondwater richting onze drinkwaterbekkens of woonzones. Zo ontstaat er een veel preciezer beeld van de verontreiniging en het risico, en kan de sanering efficiënter en sneller gebeuren.

Oprichters Goedele Verreydt en Tim Op ’t Eyndt: “Samen met een erkende bodemdeskundige stellen we een monitoringsplan op dat de waterflux bepaalt. Na de meetcampagne analyseren en interpreteren wij deze data, die vaak cruciaal zijn voor de deskundige om risico’s correct in te kunnen schatten en om de meest efficiënte saneringstechniek toe te passen.”

Deze spin-off kan al meteen uitpakken met een prestigieuze award. In Kopenhagen sleepte het bedrijf namelijk de NICOLE Innovation Award 2017 in de wacht, voor de meest veelbelovende en innovatieve technologie in het domein van bodembeheer.


(Guy Leyen)