Werelprimeur: reiniging fijnstof en roet uit stadslucht via parkeergarage

Fijnstof en roet worden uit de Eindhovense stadslucht gezogen via het ventilatiesysteem van een parkeergarage, en na reiniging wordt schone lucht weer de stad ingeblazen.

Trefwoorden: #Brainport Eindhoven, #Fijnstof, #parkeergarage, #roet, #stadslucht, #ventilatiesysteem

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL - Nog niet eerder ter wereld werd in de openbare ruimte van een stad wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het op grote schaal reinigen van stadslucht.

In het project ‘Longen van de Stad’ werkt milieu-innovatiebedrijf ENS Urban samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de gemeente Eindhoven en Air Liquide. Met als doel een grootschalige oplossing te bieden voor de toenemende luchtvervuiling in stedelijke gebieden.

Een berekening van onderzoekers van de faculteit Bouwkunde van de TU/e toonde vorig jaar aan dat het effect op de luchtkwaliteit voor de binnenstad van Eindhoven onverwacht groot kan zijn als je fijnstof en roet afvangt in ondergrondse parkeergarages en schone lucht de straat op blaast. De onderzoekers, onder leiding van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken, lieten met computersimulaties en modellen zien dat de potentiële verbetering van stadslucht verder reikt dan alleen de directe omgeving waar de lucht wordt gereinigd.

In de proef die binnenkort van start gaat, worden 30 door ENS Urban ontwikkelde luchtzuiveringsinstallaties geplaatst naast de uitgang van de ondergrondse parkeergarage op het Stadhuisplein. Een netwerk van hoogwaardige meetapparatuur zal in een groot gebied rondom het Stadhuisplein gedurende vier maanden de concentraties fijnstof meten. Daarnaast worden weergegevens verzameld, waaronder windrichting en –snelheid, om de luchtbeweging in kaart te brengen.

De reden om de lucht juist op het Stadhuisplein te zuiveren is omdat het een windluwe plek is, waar relatief veel luchtvervuiling ophoopt door langzaam rijdend autoverkeer. “Dankzij onze innovatieve luchtzuiveringstechnologie is de kwaliteit van de lucht die de parkeergarage verlaat aanzienlijk beter dan de lucht die de parkeergarage in gaat. Zo fungeren parkeergarages als ‘longen van de stad’ en leveren ze een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit van de stad”, zegt Roel Gijsbers van milieu-innovatiebedrijf ENS Urban, dat het concept bedacht.

Wethouder Mary-Ann Schreurs (Eindhoven) stelt: “Doordat de luchtkwaliteit op verschillende plekken zo slecht is dat het een gevaar is voor de gezondheid van onze inwoners en bezoekers, moeten we concrete stappen maken om de luchtkwaliteit te verbeteren."

"Volgens de World Health Organization en de European Environment Agency is fijnstof de meest schadelijke verontreiniging in de stedelijke omgeving en hangt het zelfs sterk samen met een vergrote kans op vroegtijdig overlijden", aldus Schreurs. "Zodra het effect vaststaat, is het zaak zo snel als mogelijk op te schalen in de binnenstad om de lucht fijnstof en roetvrij te maken.”

Behalve in parkeergarages is het concept ook geschikt om fijnstof te elimineren in onder andere tunnels, trein- en busstations, viaducten en drukke verkeerspleinen. Op deze wijze fungeert bestaande infrastructuur als ’schone longen’ van de stad.


(figuur: TU/e)