Evonik en Siemens aan de slag met CO2 en ‘groene chemie’

Evonik en Siemens slaan de handen in elkaar en lanceren het Rheticus-onderzoeksproject. Ze willen in een pilootfabriek speciality chemicaliën produceren met CO2 en eco-elektriciteit.

Trefwoorden: #CO2, #energie, #Evonik, #fermentatie, #groene chemie, #Marl, #Rheticus, #Siemens

Lees verder

research

( Foto: © Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Beide bedrijven werken aan elektrolyse- en fermentatieprocessen in het gezamenlijk onderzoeksproject Rheticus dat vorige week van start ging en twee jaar zal duren.

Evonik en Siemens willen bacteriën en elektriciteit van hernieuwbare bronnen gebruiken om speciality chemicaliën te produceren uit het broeikasgas koolstofdioxide (CO2). Het Rheticus-project vangt 2,8 miljoen euro van de Duitse overheid (het Ministerie van Opvoeding en Onderzoek -BMBF).

De eerste pilootfabriek gaat tegen 2021 on line bij Evonik in het Duitse Marl. Daar wordt butanol en hexanol geproduceerd. Dat zijn grondstoffen voor speciale plastics en voedingssupplementen.

"We ontwikkelen een platform waarmee we chemicaliën zullen kunnen produceren op een veel kostenefficiëntere en milieuvriendelijker manier dan vandaag”, stelt Dr. Günter Schmid, technisch projectverantwoordelijke bij Siemens Corporate Technology.

“Met het Rheticus platform willen we aantonen dat kunstmatige fotosynthese mogelijk is", aldus Dr. Thomas Haas, die projectverantwoordelijke is in Evoniks strategische researchafdeling Creavis. Kunstmatige fotosynthese moet CO2 en water ombouwen tot chemicaliën in een combinatie van chemische en biologische stappen, zoals ook de bladeren van planten chlorofyl en enzymen gebruiken om glucose aan te maken.

De nieuwe technologie zou niet alleen chemicaliën kunnen produceren maar ook kunnen ingezet worden om energie te bufferen en in te spelen op schommelingen in de energiebevoorrading en zo het grid helpen stabiliseren. Rheticus is daarom gelinkt aan het Kopernikus Initiatief en daarmee aan de Duitse ‘energietransitie’.

Siemens brengt zijn kennis aan van de elektrolysetechnologie om CO2 en water om te vormen tot waterstof (H2) en koolstofmonoxide (CO). Evonik gooit er zijn fermentatie expertise tegenaan om met behulp van specifieke micro-organismen CO-gassen tot nuttige producten om te vormen.

Het Rheticus-project schaalt beide lab-processen op tot een heuse proeffabriek. In een volgende fase denkt men aan fabrieken met een productiecapaciteit tot 20.000 ton per jaar. Zo’n 20 researchers van beide bedrijven zijn betrokken in het project.