UHasselt stelt Applicatiecentrum Beton en Bouw voor

Het Applicatiecentrum Beton en Bouw (ACB²) moet niet alleen een onderzoekslabo worden voor beton en andere bouwmaterialen, maar ook een centrum voor contractonderzoek en dienstverlening.

Trefwoorden: #ABC², #Applicatiecentrum Beton en Bouw, #beton, #bouw, #Limburg, #onderzoek, #studenten, #studeren, #UHasselt

Lees verder

Nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Het Applicatiecentrum Beton en Bouw ligt op een steenworp van Confederatie Bouw Limburg en de Construction Academy. Met de werken aan het ACB² krijgt de ‘Bouwcampus’ dan ook steeds meer vorm.

Prof. dr. Marc D’Olieslaeger (decaan Industriële ingenieurswetenschappen): “De locatie symboliseert de ambities van het Applicatiecentrum erg goed. Op de site raken en ontmoeten bouwindustrie en academisch bouwonderzoek elkaar, en dat is ook de bedoeling binnen het ACB²."

Het Applicatiecentrum moet het bouwkundeonderzoek van de UHasselt naar een nog hoger niveau tillen. Tegelijkertijd is het de bedoeling om, samen met de Limburgse bouwindustrie, de lokale sector te helpen innoveren via toegepast onderzoek, contractonderzoek en dienstverlening.

De UHasselt-onderzoeksgroep Bouwkunde zal binnen het ACB² samenwerken met de faculteit Architectuur en kunst (duurzaam bouwen), het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) en PXL (PXL-Tech/bouw).

De focus van het ACB² ligt concreet op structuur-mechanisch onderzoek naar beton, metselwerk en staal (al is er ook aandacht voor andere bouwmaterialen). Die keuze is ingegeven door de noden van de lokale bouwindustrie.

Prof. dr. ir. Herve Degee, onderzoekcoördinator van ACB²: “Nu we steeds meer de hoogte in bouwen met grote betonnen componenten, hebben bedrijven ook nood aan experimenten op ware grootte.”

Uit gesprekken met de sector bleek bovendien dat heel wat prefab-bouwbedrijven in Limburg wel met innovatieve concepten naar de markt willen, maar dat ze die stap niet kunnen zetten omdat het hen ontbreekt aan testinfrastructuur. Precies daarom zal er binnen het ACB² gewerkt worden met zgn. reactiewanden.

Niet alleen onderzoekers en bedrijven zullen winnen bij het Applicatiecentrum, ook voor studenten biedt het ACB² grote kansen.

Prof. dr. ing. Bram Vandoren (UHasselt-docent bouwkunde): “Door al die testfaciliteiten zullen méér studenten projecten kunnen uitvoeren in opdracht van bedrijven. Daardoor krijgen ze ook meer voeling met wat er vandaag binnen de bouwsector leeft. De theorie die ze krijgen, wordt met andere woorden meteen concreet.”

De werken aan het ACB² moeten komend najaar afgerond zijn.


Op de foto (vlnr.):
Ludo Panis (Febe), Limburgs gedeputeerde Erik Gerits, voorzitter Vlaams Parlement Jan Peumans, decaan Industriële Ingenieurswetenschappen UHasselt Marc d'Olieslaeger, rector UHasselt Luc De Schepper en Prof. dr. ir Herve Degee (UHasselt).

ACHTERGROND
De realisatie van het Applicatiecentrum Beton en Bouw wordt mede mogelijk gemaakt door het Grindfonds UHasselt.