Veltec is klaar voor de toekomst

“Onze medewerkers zijn onze sterkte, werkend op hoogtes en in gure weersomstandigheden”, zegt zaakvoerder Dirk Boeykens bij Veltec dat grootschalige projecten aanpakt. “Respect!”

Trefwoorden: #draaibank, #frezen, #kotteren, #On-Site Machining, #slijpen, #Veltec

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - “Ons bedrijf steunt op vier belangrijke pijlers”, zegt Boeykens. “De belangrijkste is On-Site-Machining (OSM), op locatie draaien, frezen, kotteren, slijpen, …” Zo freest Veltec, met een op maat gemaakte mobiele draaibank (10 ton) bij de klant nu een grote reeks flensen van 6 m diameter met een vlakheidstolerantie van 0,25 mm.

Dat deed het eerder al met 200 gelijkaardige flensen voor het Thornton windmolenpark. Met een mobiele freesbank (20 ton) van 16 m freest het een even lang vlak in één opstelling. Noodoproepen vormen 80% van dat takenpakket.

“De tweede pijler is ‘torque and tensioning’.” Door middel van gekalibreerde hydraulische tools worden flenzenparen gecontroleerd volgens berekende waarden en lekvrij vast getrokken. Deze afdeling ging twee jaar geleden van start en groeit exponentieel.

“Lekdichting vormt de derde pijler.” Lekkende flenzen en/of gebarsten leidingen en afsluiters worden lekvrij gemaakt door ze te omsluiten met een op sterkte berekende lekbox en die nadien te injecteren met een pasta.

“De vierde pijler is vonkerosie.” Met een koolstofelektrode wordt een kortsluitboog gemaakt met bijvoorbeeld de afgebroken bout. Kleine materiaaldeeltjes worden omgesmolten en afgevoerd door stromend water dat door de electrode stroomt. Zo baant de electrode zich een weg doorheen de bout. Vonkverspanen is drie keer sneller dan conventioneel boren.

Alle sectoren
In België situeren de activiteiten van Veltec zich o.a. in het Antwerpse havengebied. Daarnaast is het ook actief in Duitsland, Italië, Nederland, Turkije, Indonesië, Zweden, Denemarken, Engeland, Polen, Singapore, … in de chemie, petrochemie, maritiem, voeding, enz. …

“Het mobiele machinepark van Veltec vertegenwoordigt een waarde van 2 miljoen euro. Van elk machinetype hebben wij drie à vier exemplaren, van het kleinste tot het grootste model, waarmee we snel en kort op de bal spelen. Jaarlijks investeren we gemiddeld 300.000 euro in de vernieuwing van het mobiele machinepark.”

“In 2016 startten we met Clock Spring als aanvulling voor de afdeling lekdichting. Blijkt een leiding zo dun dat er een reële kans op scheurvorming bestaat, wordt die omwikkeld tot de oorspronkelijke dikte/sterkte.” Flensen voor windmolens zullen evolueren van 6 naar 10 m diameter: “daarom bouwen we nu al een machine om aan die nieuwe vraag te beantwoorden.”

Veelbelovend 2018
“2017 was een heel goed jaar en 2018 ziet er nog veelbelovender uit”, zegt Boeykens, industrieel ingenieur elektromechanica en Europees en internationaal lasingenieur (IWE/EWE). Na een decennium als project manager te hebben gewerkt, werd hij in 2008 directeur bij KSB On-site-Machining dat in 2012 door Voith overgenomen werd.

Op haar beurt verkocht Voith het bedrijf aan Triton, een Duits-Scandinavische private equity, en veranderde de bedrijfsnaam in Veltec. Het telt nu 45 medewerkers waaronder twee preventieadviseurs.


Door Wouter Peeters

Voor meer informatie:
www.veltec-services.com



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.