Start nieuw Interreg project “beton naar hoogwaardig beton”

Wereldwijd wordt jaarlijks meer dan 25 miljard ton beton gebruikt. De milieu-impact van betonproductie is groot, aangezien voor de aanmaak van beton naast granulaat ook cement nodig is.

Trefwoorden: #beton, #CO2, #CO2-uitstoot, #Interreg, #KU Leuven, #milieubelasting, #projecten, #VITO, #VUB

Lees verder

nieuws

( Foto: ekays / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Deze productie is niet alleen energie-intensief, maar het zorgt ook voor een hoge uitstoot van CO2. Daarbij komt jaarlijks een grote hoeveelheid bouw- en sloopafval vrij.

De betoncirkel is niet gesloten omdat bij de recyclage het gehydrateerde cement niet gescheiden wordt van het granulaat (zand en stenen), wat resulteert in een poreus materiaal van lagere kwaliteit. Een betere scheiding van beton is daarom nodig.

​Het Beton naar hoogwaardig Beton (BnB) project pakt deze uitdaging aan door innovatieve betonscheidingstechnologieën door te ontwikkelen en aan te tonen dat de herwonnen grondstoffen kunnen worden ingezet in hoogwaardig, duurzaam beton.

Door de fijne fractie te activeren en te hergebruiken als bindmiddel wordt eveneens een vermindering van de CO2 voetafdruk ten opzichte van beton op basis van klassiek cement verwacht. Beoogde eindproducten zijn hoogwaardige (gewapend) betonelementen en dunne (1-2 cm) structurele betonpanelen met innovatieve textielwapening.

Het uiteindelijke doel van het project is het ontwerp en bouw van een modulaire demonstrator installatie met de integratie van de onderzochte technologieën om de verwerking betonpuin tot nieuwe hoogwaardige materialen en betonproducten op grotere schaal te demonstreren.

Om de bouwwereld te overtuigen van de ontwikkelde technologie zal een demodag worden georganiseerd waarbij stakeholders de kans krijgen de demonstrator in werking te komen bekijken, naast demo's en ondersteuning op vraagbasis.


(bron: VITO)

Over het project:
Projectbudget: 3,55 miljoen euro waarvan 1,77 miljoen euro van Interreg

Projectpartners: VUB (Projectleider), VITO, MEAM, CBS Beton, KU Leuven, SCC, SGS Intron, Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen, Concrete Valley Group.