• 11/09/2018

Conditiemonitoring voor lagers verbetert het slijpproces

Het bewaken van de conditie van lagers is niet alleen een manier om te detecteren welke moeten vervangen worden, het laat ook toe om uitspraken te doen over de toestand van de hele machine.

Trefwoorden: #Conditiemonitoring, #lagers, #NSK, #slijpproces

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Om de voordelen van NSK's Condition Monitoring Service (CMS) te illustreren, geven twee praktische voorbeelden van slijpmachines een idee van wat gerealiseerd kan worden.

Als onderdeel van zijn AIP + programma (Toegevoegde Waarde Programma), is het CMS van NSK een methode om de gezondheid van machinecomponenten zoals lagers te bepalen terwijl de machine blijft werken. Een meetsysteem, speciaal ontworpen voor dat doel, registreert de trillingen, temperatuur en toerentallen van machineonderdelen en voor de analyse wordt gebruik gemaakt van geavanceerde software.

De software maakt uit de onderliggende gegevens op wat de levensverwachting is , geeft aan of er bijvoorbeeld onvoldoende smering is of dat er deuken of uitlijnfouten aanwezig zijn. Deze gegevens bieden een dieper inzicht in de toestand van het totale systeem of proces.

Data uit het proces kunnen ook gebruikt worden om de oorzaken van vormfouten te bepalen (of op zijn minst te beperken) tijdens het maalproces. NSK heeft deze methode in haar eigen fabriek in het Verenigd Koninkrijk gebruikt.

In dit geval werden vormfouten vastgesteld op de machine die verantwoordelijk is voor het slijpen van de lagerbanen. Na verschillende reparatiepogingen en een vruchteloze zoektocht naar mogelijke fouten, vermoedde men dat de lagers een defect hadden. Om een definitieve oplossing uit te werken besloot NSK om een statusanalyse te laten uitvoeren via het CMS.

Na het lezen van de data uit de aandrijving en rekening houdend met belangrijke factoren - zoals lager en motordetails- werden metingen gedaan voorafgaand aan het vervangen van de lagers en net daarna. De analyse toonde aan dat geen van beide assen of het kopstuk de oorzaak waren van de vormfouten.

Dit bespaarde het onderhoudspersoneel vele uren zoekwerk op de as. In plaats daarvan vond het team heel snel de ware oorzaak van het probleem, waarna er geen verdere problemen vastgesteld werden met de vorm van het loopvlak of de oppervlakteafwerking.

In totaal werden drie werkdagen uitgespaard, die nodig zouden geweest zijn om de spil te strippen en het onderzoek te voeren naar de mogelijke lagerdefecten, om nog maar te zwijgen van het bijbehorende productieverlies voor elk van de de getroffen productie-eenheden. Als gevolg hiervan waren de besparingen in onderhoudstijd en uitvaltijd berekend op 13.080 €.

In een tweede voorbeeld ontdekte de gebruiker van een centerloze slijpmachine dat vormfouten zich voordeden in zijn proces. On-site onderhoudstechnici vermoedden dat er defecten in de lagers van de spil aanwezig waren. Omdat de slijpspoel een aantal verschillende lagertypes gebruikte, met acht verschillende maten, werd het CMS van NSK ingezet om het onderhoudsteam te helpen de defecte lagers te identificeren en een permanente oplossing te vinden voor het probleem.

Na het meten van de belangrijkste onderhoudsgerelateerde gegevens -terwijl de machine draaide- toonde de analyse aan dat de lagers van de spil helemaal niet de oorzaak van de vormfouten waren. Als gevolg hiervan waren onderhoudstechnici in staat om snel te focussen op andere gebieden.

De klant spaarde zo twee werkdagen uit die anders zouden gebruikt worden om de spil te controleren, en dan zwijgen we nog over de bijhorende uitvaltijd. De totale besparing kwam uit op 33.600 €.


Over NSK
NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha) is een Japanse beursgenoteerde onderneming, die sinds de oprichting 100 jaar geleden, geëvolueerd is van een regionale kogellagerproducent naar tot een rollagerspecialist, die ook een wereldspeler geworden is in de toelevering van voor de automotivesector. Vandaag telt NSK meer dan 31.500 medewerkers in 30 landen.

Per maart 2017 behaalde NSK een omzet van 950 miljard yen. Dit resultaat werd bereikt dankzij de steeds toenemende investeringen in onderzoek en ontwikkeling, waardoor het bedrijf vooruitstrevend is in het continu verbeteren van de kwaliteit van zijn producten en diensten.

Deze investering ondersteunt de doelstelling van het bedrijf, vervat in de slogan ´NSK's No. 1 in Total Quality´. Naast het complete lagerportfolio, ontwikkelt en produceert NSK niet enkel precisiecomponenten en mechatronische producten, maar het bedrijf levert ook systemen en componenten voor de auto-industrie met inbegrip van wiellagerunits en elektrische stuurbekrachtigingssystemen.

In 1963 werd de eerste Europese dochteronderneming van NSK opgericht in Düsseldorf, Duitsland. In 1976 volgde de eerste Europese productiefaciliteit in Peterlee, Engeland. Vandaag ondersteunt NSK Europe de Europese verkoop met productielocaties in Engeland, Polen en Duitsland, logistieke centra in Nederland, Duitsland en Engeland en technologiecentra in Duitsland, Engeland en Polen.

In 1990 kocht NSK de UPI Group, waaronder de gerenommeerde Europese lagerfabrikant RHP met productiefaciliteit in Newark (UK). Daarnaast heeft NSK een uitgebreid netwerk van geautoriseerde verkoop distributeurs ontwikkeld. NSK Europe is ingedeeld in divisies gebaseerd op de applicatie: industriële wentellagertechnologieën en lineaire en precisietechnologie (EIBU) en lager-modules en stuursystemen voor de automobielindustrie (EABU & ESBU).

In deze organisatie stelt NSK Europa 3.600 medewerkers te werk die samen een omzet van meer dan 1000 miljoen euro vertegenwoordigen per maart 2017. Voor meer informatie, ga naar www.nskeurope.nl

Voor meer informatie
NSK France S.A.S.
Adelaide RAMOS
Quartier de l’Europe - 2, Rue Georges Guynemer – F-78283 Guyancourt Cedex
T. +33 1 30573939 - info-fr@nsk.com

NSK Deutschland GmbH
Marie-Dominique PILATH
Harkortstrasse 15 – D-40880 Ratingen
T. +49 2102 4810 - pilath-m@nsk.comBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.