Nestlé zet satelliet­waarneming in tegen ontbossing door palmolie­plantages

De multinational zet als eerste voedings­middelen­bedrijf de satellietservice Starling (ontwikkeld door Airbus en The Forest Trust) in voor monitoring van hun palm­olie­toevoer­keten.

Trefwoorden: #Airbus, #Magdi Batato, #Nestlé, #ontbossing, #palmolieplantages, #satellietwaarneming, #SPOT 6- en SPOT 7-satellieten, #Starling, #The Forest Trust

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Ontbossing is een ernstige en complexe kwestie en de aanpak ervan vereist dat de hele industrie samenwerkt aan meer transparantie in de hele toeleveringsketen.

"In 2010 hebben we een No Deforestation-toezegging gedaan waarin staat dat al onze producten wereldwijd niet zullen worden geassocieerd met ontbossing in 2020”, aldus Magdi Batato, executive vice president van Nestlé.

Tegen 2017 was 63% van hun wereldwijde supply chain vrij van ontbossing. "Starling satellietmonitoring is een gamechanger om transparantie te bereiken in onze supply chain. Eind 2018 monitoren we zo 100% van de wereldwijde palmolietoevoerketens van Nestlé”, aldus Batato.

Het maakt gebruik van hypermoderne technologie die radarbeelden met hoge resolutie en optische satellietbeelden combineert, om het hele jaar door te zorgen voor onbevooroordeelde monitoring van landbedekkingsveranderingen en verstoringen van bosbedekking.

De combinatie van gegevens die worden verzameld en de analyses stelt bedrijven in staat risico's te beheren en veldinterventiestrategieën uit te voeren om veranderingen aan te jagen.

"Starling is een volledig digitale service die machine learning en cloud-technologieën van de allerbeste kwaliteit biedt om zeer nauwkeurige en bijna realtime informatie over de verandering van bosbedekking te bieden", zegt François Lombard, head of intelligence business bij Airbus Defense and Space.

"Terabytes aan satellietbeelden worden omgezet in bruikbare informatie, om onze klanten een betrouwbare service te bieden om hun toeleveringsketens te controleren en om potentiële ontbossingsactiviteiten vroegtijdig te identificeren.”

Het systeem maakt gebruik van Airbus's SPOT 6- en SPOT 7-satellieten met hoge resolutie en sensoren van derden, die zijn ontworpen voor grote geografische gebieden.

Met scherpe nauwkeurigheid en gedetailleerde resolutie, maken deze referentiekaarten onderscheid tussen productiebossen met palmplantages, beschermde bossen en andere gebieden.