Onderzoekers ontwikkelen snelle test voor infectieziekten

Nederlandse en Japanse onderzoekers ontwikkelden een betrouwbare manier om te testen op infectieziekten via een speciaal oplichtend papierstripje, een druppel bloed en een digitale camera.

Trefwoorden: #biomarker, #bloed, #eiwitten, #enzymen, #glow in the dark, #infectieziekte, #test, #testen, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Bart Van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - Deze test toont de aanwezigheid van infectieziekten aan door naar bepaalde antilichamen te zoeken in het bloed. Deze stoffen maakt je lichaam als reactie op bijvoorbeeld virussen en bacteriën.

De ontwikkeling van handzame tests voor de detectie van antilichamen staat sterk in de belangstelling, als praktisch en snel alternatief voor dure, tijdrovende labmetingen in ziekenhuizen.

Ook gebruiken artsen antilichamen steeds vaker als medicijn, bijvoorbeeld bij kanker of reuma. Dus deze eenvoudige test is ook geschikt om regelmatig de dosis van zulke medicijnen te monitoren, om tijdig te kunnen corrigeren.

Het gebruik van het papieren stripje dat onderzoekers van de TU Eindhoven (Nederland) en het Japanse Keio University hebben ontwikkeld is heel eenvoudig. Het resultaat is al twintig minuten na het aanbrengen van een druppel bloed zichtbaar.

TU/e-hoogleraar en onderzoeksleider Maarten Merkx: “Door een biochemische reactie geeft het papier aan de onderkant blauwgroen licht af. Hoe blauwer de kleur, hoe hoger de concentratie aan antilichamen.”

De kleur ontstaat dankzij het geheime ingrediënt van de papierstrip: een zogeheten lichtgevend sensoreiwit, ontwikkeld aan de TU/e. Nadat een bloeddruppeltje op het papier komt, brengt dit eiwit een reactie op gang waarbij blauw licht ontstaat (bekend als bioluminescentie).

In een tweede stap wordt het blauwe licht omgezet in groen licht. Als een antilichaam bindt aan het sensoreiwit wordt de tweede stap geblokkeerd. Veel groen betekent dus weinig antilichamen.

In hun prototype hebben ze met succes tegelijkertijd op drie antilichamen getest, voor HIV, griep en dengue (knokkelkoorts). Merkx verwacht dat de test binnen een paar jaar commercieel beschikbaar kan zijn.