BCTN neemt nieuwe terminal in België in gebruik

De eerste containers van Gheys zijn afgelopen maandag op de nieuwe terminal in Beringen uit de barge gelost. Dit is de derde terminal van BCTN in België.

Trefwoorden: #Albertkanaal, #Antwerpen, #BCTN, #België, #Beringen, #CO2, #containers, #duurzaamheid, #duwbakken, #Gheys, #haven, #Lean & Green, #logistiek, #Rotterdam, #terminal, #Zeebrugge

Lees verder

Techniek

( Foto: BCTN )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe terminal heeft via het Albertkanaal een directe verbinding met de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam.

Er zal gewerkt worden met duwbakken, waarbij er dagelijks twee duwbakken in Beringen operationeel zijn en permanent een duwbak in de Antwerpse haven.

Duurzaamheid is voor beide partijen van groot belang. Hierin speel het vervoer over binnenwateren een grote rol, om zo de CO2 uitstoot te reduceren.

De nieuwe containerterminal laat toe de last mile over de weg te schrappen. In het verleden werden de containers nog vanuit de BCTN terminal in Meerhout gependeld, wat neerkwam op een afstand van 18 kilometer over de weg.

“De terminal heeft een totale capaciteit van ongeveer 50.000 containers. Door de start van deze nieuwe terminal, halen wij samen met Gheys meer dan 50.000 vrachtwagenritten van de weg en realiseren wij hiermee een enorme vermindering van CO2 uitstoot”, aldus Joop Mijland, CEO van BCTN.

Op termijn kan dit zelfs groeien naar een vermindering van 80.000 vrachtwagen ritten per jaar. Ook is de nieuwe terminal uitgerust met een elektrische portaalkraan en voorzien van LED-verlichting.

In mei 2018 is het certificaat van de derde Lean & Green star aan alle terminals van BCTN toegekend. Het bedrijf, met de locaties Meerhout, Geel en Beringen, is het eerste bedrijf in België dat een certificaat voor de derde ster heeft behaald.

Momenteel is het hard op weg om de volgende Lean & Green star te behalen, door onder andere te investeren in het verduurzamen van containervervoer per barge.

Lean & Green is binnen Europa het meest toonaangevend programma op het gebied van duurzame logistiek. Het stimuleert organisaties om maatregelen te nemen die kosten besparen, de druk op het milieu reduceren en tot een efficiëntere inrichting van logistieke processen leiden.

De uiteindelijke doelstelling van Lean & Green is zero-emissie.