• 16/02/2012

Eind van onthardingszout in zicht

Nieuwe wateronthardingsmethode is zeer milieuvriendelijk: er is geen onthardingszout meer nodig, en ook geen extra energie.

Trefwoorden: #micellen, #onthaders, #wasmachine, #wateronthaders, #zout

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Dr. ir. Sjoerd van Nispen van de TU/e bedacht een nieuwe, milieuvriendelijker methode om water te ontharden, zonder zout.

Op veel plaatsen in de wereld bevat het leidingwater meer calcium en magnesium dan goed is voor apparatuur zoals wasmachines. Het water wordt daarom ‘onthard’ door er onthardingszout aan toe te voegen. Dit zout bindt zich aan calcium en magnesium en komt daarna in het milieu. In Nederland alleen al gaat het om miljoenen kilo’s.

Dr. ir. Sjoerd van Nispen kwam tot een alternatief, in samenwerking met Wageningen University en met de Eindhovense technostarter Afira. De methode komt erop neer dat het calcium tijdelijk wordt vastgehouden. Van Nispen ontwikkelde daarvoor een speciaal polymeer, dat calcium en magnesium bij lage temperatuur uit het water haalt, en bij een hogere temperatuur weer afgeeft. Meer bepaald betreft het zogenaamde ‘micellen’, kleine deeltjes die in een soort filter opgeslagen worden.

Een wasmachine die is voorzien van een onthardingsunit met dit polymeer kan het calcium dus uit het koude leidingwater halen, en later weer afgeven aan het warmere afvalwater.

Deze methode is zeer milieuvriendelijk. Niet alleen doordat er geen onthardingszout meer nodig is, maar ook doordat er geen extra energie voor nodig is. De enige energie die nodig is, komt uit de warmte van het afvalwater.

De methode is wel nog te duur om te concurreren met de traditionele onthardingszouten. Verder onderzoek zou moeten leiden tot kostenverlaging.

In een vervolgproject werkt Afira nu aan een variant van technologie, dit in samenwerking met Akzo Nobel en de TU Delft. Afira gebruikt daarvoor hetzelfde werkingsprincipe en hetzelfde soort polymeer, maar dan in een gelvorm, wat goedkoper is.

Het bedrijf verwacht dat de technologie binnen enkele jaren op de markt komt voor industrieel gebruik en mogelijk ook voor consumentenproducten zoals wasmachines.


(KV) (foto TU/e)