TU Delft onderzoekers naar Great Barrier Reef voor koraalherstel

Er wordt samen met Van Oord op locatie onderzocht of koraaleitjes op veel grotere schaal zijn te verzamelen met behulp van aangepaste pompinstallaties, zoals ook baggerschepen gebruiken.

Trefwoorden: #aanzuigmond, #Australië, #CSIRO, #Great Barrier Reef, #herstel, #koraal, #larven, #opslagtanks, #pompinstallaties, #pompsystemen, #rif, #TU Delft, #Van Oord

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van de Nederlandse TU Delft, Van Oord en het Australische onderzoeksinstituut CSIRO gaan deze week naar het Great Barrier Reef bij Australië om een nieuwe methode voor grootschalig herstel van koraal te testen.

Normaal worden koraaleitjes opgevangen op gezonde delen van het rif en later als koraallarven uitgezet op plekken waar het koraal moet aangroeien. Dit is een beproefd concept dat op kleine schaal en in tanks wordt toegepast.

De onderzoekers testen nu of dit proces is op te schalen door koraaleitjes op veel grotere schaal te verzamelen met behulp van aangepaste pompinstallaties, zoals ook baggerschepen gebruiken.

Jaarlijks is ergens in de vijf dagen na de volle maan in november één moment waarop het koraal van het Great Barrier Reef al haar eitjes loslaat in de oceaan. Deze dwarrelen vervolgens naar het wateroppervlak.

De onderzoekers gebruiken een vliegtuigje om vanuit de lucht ronddrijvende eitjeswolken te lokaliseren. De kwetsbare eitjes moeten levend de opslagtank in het schip bereiken. Hiertoe hebben TU Delft en Van Oord de afgelopen maanden hard gewerkt aan het optimaliseren van de pompsystemen.

De aanzuigmond moet goed aan de oppervlakte blijven drijven en bij het aanzuigen mag geen draaikolk ontstaan wat de eitjes kan beschadigen.

De onderzoekers zullen in Australië twee soorten pompen en twee soorten opslagtanks gaan testen. De komende weken zal duidelijk worden hoe de systemen zich houden bij echte stroming en golven.

Als deze methode succes boekt, is dat een belangrijke stap voorwaarts voor grootschalige rehabilitatie van koraalriffen. Een schip kan circa twee miljard eitjes vervoeren, die kunnen opgroeien tot larven.

Het loslaten van zulke hoeveelheden koraallarven op plekken waar het rif beschadigd is, en waar dus bijna geen larven meer zijn, is essentieel voor koraalherstel.