Shell Award voor onderzoek naar bouwsteentje elektronisch brein

Anouk Goossens, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt de prijs voor haar afstudeeronderzoek aan Nb-doped SrTiO3, een stof die elementen van ons brein kan nabootsen.

Trefwoorden: #Anouk Goossens, #bouwsteen, #computer, #elektronisch brein, #nanoschaal, #Nb-doped SrTiO3, #netwerken, #Rijksuniversiteit Groningen, #Shell Award, #signalen

Lees verder

research

( Foto: RUG )

ENGINEERINGNET.BE - De stof Nb-doped SrTiO3 blijkt onze hersenen een beetje na te kunnen doen.

"In computers kunnen we signalen aan of uit zetten, met een 1 of 0. Onze hersenen zijn niet zo binair, maar kunnen signalen in meerdere gradaties doorgeven. Dat kan deze stof ook," aldus Goossens.

"Bovendien blijkt deze stof in staat tot onthouden en vergeten," legt Goossens uit. "In de huidige computers zijn informatieverwerking en geheugen twee losstaande systemen, terwijl onze hersenen dat ook tegelijkertijd lijken te doen."

"Dat maakt de stof mogelijk interessant om elementen van het brein na te bootsen. Daar is natuurlijk nog veel onderzoek voor nodig en ik ben blij dat ik de gelegenheid heb om dat in mijn promotieonderzoek te doen."

Haar onderzoek past bij de insteek van het nieuwe onderzoekscentrum van de RUG, CogniGron. Daarin werken wetenschappers van verschillende vakgebieden aan het ontwikkelen van netwerken op nanoschaal die net zo efficiënt zijn als onze hersenen.

"Computers kunnen heel goed rekenen, maar zijn in andere dingen niet zo effectief," vertelt Goossens. "Als je ergens binnenkomt, neem je de hele omgeving op. Je hersenen registreren alles, maar onthouden alleen wat belangrijk is. Zo kun je ook geluiden uit je omgeving negeren, maar als iemand je naam noemt hoor je dat opeens wel. Een computer is niet zo goed in het herkennen en selecteren van verschillende signalen."

De Shell Award wordt jaarlijks uitgereikt aan drie (oud-)natuurkundestudenten door de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen. De genomineerden voor deze prijs worden beoordeeld aan de hand van academische prestaties, de afstudeerscriptie en een nominatiebrief van de afstudeerbegeleider.

"Anouk heeft op een verantwoorde manier een nieuwe onderzoekslijn opgezet," aldus hoogleraar Tamalika Banerjee. "Ze is een zorgvuldige en kritische onderzoeker en kan haar onderzoeken goed organiseren. De combinatie van betrokkenheid, verantwoordelijkheid en diepgang maken haar tot een uitstekende wetenschapper."