FANC geeft groen licht voor heropstart Doel 4

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gaf vorig weekend groen licht gegeven voor de heropstart van de kernreactor Doel 4, die sinds 6 augustus 2018 stil lag.

Trefwoorden: #BEL V, #betondegradatie, #bunker, #Doel, #ENGIE Electrabel, #FANC, #kernenergie, #kernreactor

Lees verder

Nieuws

( Foto: ENGIE Electrabel )

ENGINERINEERGNET.BE - ENGIE Electrabel had toen vastgesteld dat er in het bunkergebouw van Doel 4 sprake was van betondegradatie.

De bunkergebouwen huisvesten noodsystemen zoals noodpompen en dieselgeneratoren. Om de werking van de noodsystemen te allen tijde te kunnen garanderen, moet het gebouw waarin ze zich bevinden bestand zijn tegen externe gebeurtenissen.

Door de betondegradatie in de bunker van Doel 4 kon de weerstand van het bunkergebouw tegen externe gebeurtenissen in het gedrang komen. Voor het FANC moest de weerstand van het gebouw dus worden aangetoond vooraleer de reactor opnieuw mocht opstarten.

Om die weerstand opnieuw te kunnen garanderen, moesten er beton­herstel­werk­zaam­heden worden uitgevoerd. Het FANC en zijn technisch filiaal Bel V hebben die werkzaamheden zelf minutieus opgevolgd, zowel via evaluatie en beoordeling van diverse documenten, kwaliteitsplannen en testresultaten, als via inspecties op de site zelf. Daarbij deden zij ook een beroep op externe experts, gespecialiseerd in burgerlijke bouwkunde.

ENGIE Electrabel voerde bovendien de nodige stabiliteitsberekeningen uit en Bel V voerde diezelfde berekeningen onafhankelijk uit. Beiden kwamen tot dezelfde conclusie, waardoor de uitgevoerde betonherstellingen goedgekeurd werden en het FANC de toestemming gaf om Doel 4 te herstarten.