• 21/02/2012

Structuurdempers en meettechniek: aftasten mag - persbericht

Het Nederlandse Schut Geometrische Meettechniek levert al meer dan 60 jaar betrouwbare oplossingen voor innovatieve meettechniek en vermindert risico's, waar dit maar mogelijk is.

Lees verder

Productnieuws

Structuurdempers en meettechniek: aftasten mag, beschadigen niet. Voor dit doel bouwt Schut bij een van de nieuwste ontwerpen de structuurdempers van ACE GmbH in.

Hoe dynamisch de meettechnologie ook is, zo zeer is het in de moderne industrie soms nodig dat ontwerpers een stap terug doen om de verdere ontwikkeling van hun producten te bevorderen.

Zo was bijv. het onderzoekswerk van de Nederlandse bv Schut Geometrische Meettechniek er jarenlang op gericht, hun machines op basis van puur videotechnisch meten te ontwerpen. Het schijnbaar alles overtreffende voordeel: geen vervorming van de te meten installatie of het te meten materiaal.

Tijdens de evaluatie werd echter duidelijk dat bij het meten van bepaalde kenmerken de contactloze meettechniek aan fysische beperkingen is onderworpen.

Daarom heeft Schut, naast de pure video-meetmachines en multisensorsystemen, ook pure aftastmachines ontworpen zoals de met luchtlagering en een beweegbare brug uitgevoerde DeMeet-A7.

Bij de ontwikkeling van hun producten hebben de Nederlanders als doel video-, multisensor- en aftastmachines te ontwikkelen met marktconforme meetbereiken voor algemeen gebruik in de kwaliteitscontrole.

Nauwkeurige metingen vormen daarbij net zo goed het uitgangspunt voor de bedrijfseigen kwaliteitsnormen als een goede prijs-prestatieverhouding, wat de aanschaf voor de productiesector, bijv. de farmaceutische-, kunststof- en elektronica-industrie, maar ook voor meetlaboratoria aantrekkelijk maakt.

Daartoe is de DeMeet-A7 uitgerust met een speciaal klemsysteem voor solide fixering van de te meten objecten. Naast het aftastsysteem, dat standaard is uitgerust met een vijf-wegs sensorconfiguratie, kunnen een optionele module-wisselaar of indexeerbare sensorsystemen worden gebruikt.

Dit vergroot het scala aan mogelijke toepassingen. De meegeleverde multisensor-software garandeert daarbij een snelle en gemakkelijk bediening bij de uitvoering van de meetopgaven.

Hoewel de DeMeet-A7 berekend is op aanraking bij het meten, moet met dit puur tactiele 3D-CNC-coördinatensysteem het inwendige contact met bepaalde materialen onder alle omstandigheden worden vermeden.

Structuurdempers van ACE zijn voordelige alternatieven voor schokdempers
De drie assen van de meetmachine zijn van graniet vervaardigd en zijn luchtgelagerd om zowel een solide constructie als een optimale positionering te garanderen. Het meetbereik van 715 mm x 500 mm x 400 mm is CNC-gestuurd.

Wanneer het computerprogramma een keer zou falen, hebben de eindposities van de machine betrouwbare bescherming nodig.

De econoom, drs. Bronno Schut, marketingmanager van het Nederlandse bedrijf, beschrijft hoe het inbouwen van zogenaamde structuurdempers is ontstaan: "Om onze DeMeet-A7-meetmachine nog veiliger te maken, waren wij op zoek naar schokdempers en ook naar voordelige alternatieven."

"Hoewel technologisch leider in industriële schokdempers, kwamen wij al snel op de TUBUS-structuurdempers van ACE. Hun ingenieurs stonden ons niet alleen met advies ter zijde, maar namen ook het gehele ontwerpwerk voor de kwestie op zich."

Daarnaast is Bronno Schut ook zeer te spreken over de uitstekende energie-absorptie-eigenschappen en de duurzaamheid van de moderne machine-elementen.

Sinds elf jaar heeft het in dempingsoplossingen gespecialiseerde bedrijf ACE GmbH uit Langenfeld de hier toegepaste structuurdempers in zijn programma.

Deze vinden niet alleen een goede toepassing als dempingsoplossing voor continu gebruik, maar ook, zoals in dit geval, als noodstopper wanneer geen precies remmen op een bepaald punt nodig is.

Aanzienlijk goedkoper dan schokdempers, gaan zowel de remeigenschappen als hun levensduur de waarden van bijv. rubberen buffers en stalen veren vele malen te boven, machine-elementen, die op voorhand niet geschikt zijn voor het bovenstaande geval.

In elke afmeting genoeg veiligheid
De op de eisen van de DeMeet-A7 aangepaste innovatieve dempingselementen van co-polyester elastomeer zijn theoretisch in staat het uitvallen van de bedieningselementen een miljoen keer veilig op te vangen.

ACE beschikt weliswaar in het magazijn in Langenfeld aan de Rijn over een breed scala aan verschillende producten uit de zes TUBUS-series. In dit geval moest een speciale uitvoering van de TR-serie worden gebruikt om de betreffende massa met een maximale snelheid van 400 mm/sec. af te kunnen remmen.

Zoals alle TUBUS-dempers worden ook de hier gebruikte dempers gekenmerkt door een laag gewicht, goede weerstand tegen UV en ozon en tegen agressieve omgevingen met zeewater, olie en dergelijke.

Berekend op een temperatuurbereik van -40 °C tot 90 °C, kunnen de naar keuze axiaal of radiaal dempende, gemakkelijk te monteren elementen in nagenoeg alle bedrijven, machines en operationele omstandigheden worden gebruikt.

Maar met de inbouw in de in Nederland geproduceerde meetmachines was de samenwerking in dit specifieke geval absoluut niet voorbij.

"Dankzij een eigen ingenieur en regiomanager en diverse distributeurs bij ons in de buurt verloopt de samenwerking ook na de integratie in ons systeem soepel verder", aldus Bronno Schut. Zo levert ACE een kleine maar belangrijke bijdrage aan de permanente veiligheid van de Schut-producten.

Om een levendig beeld te krijgen van toepassingen zoals hier beschreven, kunnen geïnteresseerden de DeMeet-A7 op de toonaangevende voorjaarsbeurzen zoals de van 13 tot 16 mrt lopende Techni-Show 2012 in Utrecht en de Control 2012 van 8 tot 11 mei in Stuttgart beoordelen. Of u nu geïnteresseerd bent in demping of meettechniek, een bezoek is in alle gevallen de moeite waard.

Op de foto: Schut Geometrische Meettechniek bv beschermt de eindposities van de nieuwe voeler-meetmachine DeMeet-A7 met speciaal vervaardigde ACE-structuurdempers uit de TUBUS-TR-serie.

Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product aan te kondigen, uit te pakken met een succesverhaal, een seminarie/event aan te kondigen of een invitatie te publiceren ?
Klik hier.