Gloednieuw Energy Lab geopend op Limburgse Thor Park

Het Energy Lab is maar liefst 1.500 m² groot en bevat meer dan 60 apparaten en installaties waarmee de HVAC- en energie-installateurs van de toekomst opgeleid kunnen worden.

Trefwoorden: #Energy Lab, #HVAC, #Limburg, #Lydia Peeters, #opleidingen, #Thor Park

Lees verder

Opleiding

( Foto: Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Door nieuwe technologische ontwikkelingen en de transitie naar duurzamere systemen, staan veel installateurs voor de uitdaging om zichzelf ‘future proof’ om te scholen en constant bij te blijven.

Bedrijven in de sector vinden moeilijk voldoende goed geschoold personeel. Daar speelt de T2-campus op in en met succes, want er worden nu al bijna een kwart meer inschrijvingen genoteerd dan vorig jaar.

De HVAC-opleidingen (heating, ventilation en air conditioning) van de T2-campus zijn heel divers en voor diverse doelgroepen. In het smartgrid lab lopen er momenteel ‘train the trainers’ voor leerkrachten secundair en hoger onderwijs, zodat die er straks met hun leerlingen aan de slag kunnen.

’s Avonds komen zowel professionals die zich willen bijscholen, als ‘carrièreswitchers’ er aan hun trekken. Waar de eerste groep vooral kiest voor hernieuwingsopleidingen en brandertechnieken, kiezen de omscholers vooral voor de opleidingen rond installatietechnieken zoals koeltechnieker en installateur hernieuwbare energie.

Het opleidingsaanbod blijft constant vernieuwen. Zo staat de opleiding energiecoach volgend cursusjaar op de planningen dit jaar startte reeds de unieke opleiding batterij-specialist. Samen zijn deze opleidingen goed voor meer dan 1000 cursisten.

Speciaal voor het Energy Lab ontwierpen de cursisten van de VDAB-opleiding BIM-modelleur een heuse energiewoning van 200 m². Beneden is er de doe-woning, waar cursisten kunnen oefenen op reële installaties van sanitair, ventilatie en warmtepompboilers.

Boven staat de demowoning, waar met alle mogelijke technologieën van moderne woningen gewerkt en getest kan worden. Op het dak van de T2-campus opent straks ook een energiedak, waar trainees ervaring kunnen opdoen in technieken met windmolens, zonnepanelen en warmtepompen.

Het lab werd gecertificeerd door het Departement Leefmilieu van de Vlaamse Gemeenschap, waardoor het erkende certificaten kan afleveren voor bijvoorbeeld brander- en koeltechnici.

Om de vinger aan de pols te houden, werkt de T2-campus ook samen met een breed scala aan fabrikanten. Naast de apparatuur leveren zij ook input vanuit het werkveld.


Op de foto:
Lydia Peeters, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, tijdens de officiële opening van de T2-campus.