ERC Advanced Grant voor ontwikkeling van dunnefilm lichtbronnen en lasers

Professor Paul Heremans, Fellow en Programmadirecteur dunnefilm elektronica bij imec, ontvangt een ERC Advanced Grants voor zijn onderzoek naar ultraheldere dunnefilm lichtbronnen en lasers.

Trefwoorden: #dunnefilm laser, #dunnefilm lichtbron, #ERC Grant, #imec, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Heremans krijgt 2,5 miljoen euro om 5 jaar lang onderzoek te doen naar ultraheldere dunnefilm lichtbronnen en lasers, een technologie met een waaier van toepassingen zoals optische interconnecties, augmented reality-displays en lidarsensors.

Heremans: “Als we slagen in onze opzet om de lichtintensiteit van flexibele dunne lichtbronnen te verbeteren, dan ligt de weg open naar een brede waaier aan interessante toepassingen op verschillende domeinen. Denk aan, ultraheldere outdoordisplays, augmented reality-brillen, lidarsensors voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, geïntegreerde spectroscopie in lab-on-chips voor detectie van ziektes, supersnelle optische gegevensoverdracht in chips of datacenters. En dat met veel minder belemmeringen op het vlak van vormen, materialen en budget.”

Er is een toekomst weggelegd voor dunnefilm lichtbronnen zoals OLEDS. Door hun flexibel productieproces kunnen ze op maat worden ontworpen voor uiteenlopende toepassingen, afmetingen en vormen. Bovendien kunnen ze rechtstreeks worden aangebracht op substraten zoals glas, of folies.

Maar voor veel toepassingen is de lichtintensiteit van de bestaande dunnefilm lichtbronnen vandaag te klein, met name zo’n 300 maal kleiner dan die van III-V-leds. Het doel van dit onderzoekproject is dan ook een doorbraak te realiseren in de lichtintensiteit van dunne film lichtbronnen.

Van daaruit wil het team van Paul Heremans zelfs een elektrisch gepompte dunnefilm laser ontwikkelen.


ACHTERGROND
De European Research Council (ERC) is een pan-Europees fonds dat vooruitstrevend onderzoek en wetenschappelijke excellentie in Europa stimuleert. De ERC Advanced Grants zijn meer bepaald bedoeld voor senior researchers die de laatste 10 jaar belangrijke onderzoeksresultaten hebben geboekt

Paul Heremans is al sinds 1990 actief is bij imec, waar hij onder meer aan het hoofd staat van het onderzoeksprogramma naar dunnefilm-elektronica. Overigens sleepte hij in 2012 al een ERC Advanced Grant in de wacht voor zijn onderzoek naar kristallijne organische halfgeleiders.