ExxonMobil neemt Delayed Coker Unit in Antwerpse haven in gebruik

In de Antwerpse haven vierde ExxonMobil onlangs de opstart van een grote nieuwe installatie op de raffinaderij gevierd. De bouw ervan betekende een investering van ruim een miljard euro.

Trefwoorden: #Delayed Coker Unit, #ExxonMobil, #investering, #uitstoot, #zwavel

Lees verder

Techniek

( Foto: ExxonMobil )

ENGINEERINGNET.BE - De officiële openingsceremonie werd bijgewoond door Geert Bourgeois, Kris Peeters, de Amerikaanse Ambassadeur Ronald J. Gidwitz en de burgemeester Bart De Wever. Vanop een schip in het Hansadok werd de 93 meter hoge ‘Delayed Coker Unit’ (DCU) in werking gezet.

De laatste 15 jaar investeerde ExxonMobil al voor 2,6 miljard euro in België. In 2008 werd een warmtekrachtcentrale en in 2010 een ontzwavelingsinstallatie in gebruik genomen.

Hiermee draagt het bedrijf bovendien ook bij aan de werkgelegenheid bij aannemers. Tijdens de bouw van de DCU werkten gemiddeld 1.600 extra arbeiders op de site, tot bijna 3.000 arbeiders op piekmomenten.

De DCU zet zware hoogzwavelige olieproducten om in schonere transportbrandstoffen, zoals diesel en gasolie voor de scheepvaart waardoor zij de strengere 2020 normen, die de Internationale Maritieme Organisatie oplegt voor de uitstoot van zwavel, halen en komen ze tegemoet aan de stijgende vraag naar schonere transportbrandstoffen.

De nieuwe installatie zorgt verder ook nog voor 70 extra jobs.