Aanpak zwerfvuil als gevolg van aquacultuur

Het project AQUA-LIT wil oplossingen bieden aan de Europese aquacultuursector om te zorgen voor minder zwerfvuil in zee. De eerste twee rapporten zijn gepubliceerd en workshops volgen.

Trefwoorden: #AQUA-LIT, #aquacultuur, #VLIZ, #zee, #zwerfvuil

Lees verder

Techniek

( Foto: Pexels, Tom Fisk )

ENGINEERINGNET.BE - Of het nu om de teelt van vis, schelpdieren of wieren gaat, in de Noordzee, Baltische zee of Middellandse Zee, kleinschalig of industrieel: allen blijken ze in mindere of meerdere mate verantwoordelijk voor afval in zee en op stranden.

Het project AQUA-LIT ging begin 2019 van start om deze situatie te analyseren en voor oplossingen te zorgen. De eerste twee rapporten zijn nu klaar.

Het eerste rapport geeft aan welke categorieën afval op een bepaalde locatie aangetroffen worden en is te gebruiken om belanghebbenden, de aquacultuursector en beleidsmakers te informeren.

Per zeebekken zijn ook kaarten aangemaakt met daarop de positie van de aquacultuurvoorzieningen, in combinatie met de kwantitatieve gegevens over het zwerfvuil uit aquacultuur.

Nu al blijkt dat voor veel regio’s gedetailleerde gegevens ontbreken. In de Noordzee is het verzamelde aquacultuurafval voornamelijk afkomstig van activiteiten op het gebied van de visteelt en de schelpdierkweek. In de Middellandse Zee en de Oostzee wordt voornamelijk zwerfvuil van de schelpdierkwekerij verzameld.

De hoogste percentages van het aquacultuur gerelateerde afval in verhouding tot de totale hoeveelheid afval werden gevonden op de zeebodem (15%), gevolgd door het zeeoppervlak (11%) en het strand (12%).

Het tweede rapport geeft een samenvatting van de bestaande regionale, nationale, Europese en mondiale aanpak en beleidsmaatregelen ter bestrijding van marien zwerfvuil door aquacultuur.

Een globaal en Europees kader voor de preventie en het beheer van zwerfvuil op zee bestaat al, maar moet verder worden vertaald in een op maat gesneden kader voor aquacultuurpraktijken.

De kennis uit beide rapporten vormt de basis voor verschillende 'AQUA-LIT Learning Labs' die in het najaar worden georganiseerd voor de drie Europese zeebekkens: Noordzee, Middellandse Zee en Baltische Zee.

Op deze bijeenkomsten gaan alle betrokken sectoren zoeken naar tastbare oplossingen en instrumenten voor de aanpak van aquacultuurzwerfvuil op zee.