UAntwerpen en BNP Paribas Fortis zetten samenwerking voort

De leerstoel Transport, Logistiek en Havens zal nog één jaar lang een aantal scenario's bestuderen over hoe de industrie kan evolueren naar een maritiem supplychainnetwerk.

Trefwoorden: #BNP Paribas Fortis, #havens, #innovatie, #leerstoel, #logistiek, #maritiem, #supply chain, #toeleveringsketen, #Universiteit Antwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: BNP Paribas Fortis )

ENGINEERINGNET.BE - BNP Paribas Fortis wil bedrijven die niet de gewoonte hebben om samen te werken met andere actoren in de maritieme toeleveringsketen bij elkaar brengen en een netwerk voor de toeleveringsketen creëren.

Dit zodat elke actor in de maritieme keten de uitvoerende taken onder controle heeft, om zo onzekerheid te verminderen, en waarde creëert voor elke andere betrokkene, zoals kostenreductie.

Zo worden de nieuwe uitdagingen waarmee de maritieme sector te kampen heeft op een structurele manier aangepakt en de daaraan gekoppelde investeringen afgewogen.

De leerstoel BNP Paribas Fortis Transport, Logistiek en Havens bestudeert een aantal scenario's over hoe de industrie kan evolueren van bilaterale partnersamenwerking naar een maritiem supplychainnetwerk.

De volgende stap is een coöperatief ecosysteem dat de maritieme actoren in de toeleveringsketen bij elkaar brengt en innovatie stimuleert waardoor hun concurrentiële slagkracht vergroot.

Met deze verlenging komt meer inzicht in de concurrentiële voordelen van een collaboratief ecosysteem voor maritieme stakeholders en de manier waarop co-creatie kan helpen.

In dit kader vinden de BNP Paribas Fortis Port Co.Innovation Cafés plaats, waar alle maritieme actoren met elkaar samenkomen en zo innovatiehubs ontstaan met een geheel nieuwe dimensie.

“Via de Port Co-Innovation cafés willen we academici, industrie, collega’s en klanten samenbrengen om hun innovatiezin aan te wakkeren”, zegt Didier Beauvois, gedelegeerd bestuurder BNP Paribas Fortis.

"Door samenwerking te faciliteren, communities te steunen en onder meer ‘open innovatie’-events te organiseren, willen we bedrijven competitiever maken.”

Leerstoelhouder prof. dr. Christa Sys stelt: “Een krachtig ecosysteem staat toe om gezamenlijke opportuniteiten te zoeken binnen de brede havengemeenschap. Het identificeren van de voordelen voor alle stakeholders in het ecosysteem vormt zowel theoretisch als empirisch een uitdaging.”