Plannen voor nieuw proefproject duaal lesgeven in chemie- en farmasector

Vlaams ministers Crevits en Weyts willen samen met de chemie- en farmasector een proefproject duaal lesgeven opstarten, waarbij experten uit het bedrijfsleven ook deeltijds voor de klas staa

Trefwoorden: #chemie, #duaal leren, #essenscia, #pharma

Lees verder

opleiding

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Heel wat Vlaamse middelbare scholen hebben grote moeite om vakleerkrachten te vinden, zeker voor technische en wetenschappelijke vakken zoals wiskunde of chemie.

Net die vakken zijn ontzettend belangrijk voor de opleiding van talent voor de chemie en farma. In die sector neemt het aantal jobs al vijf jaar op rij toe en door de aangekondigde investeringen van het voorbije jaar komen er opnieuw bijna duizend nieuwe jobs bij.

Duaal lesgeven is een gloednieuw concept dat deel kan zijn van de oplossing. De bedoeling is om medewerkers van bedrijven de kans te geven om deeltijds les te geven. Zo ontstaat een win-win-situatie voor scholen, leerlingen en bedrijven: meer beschikbare vakleerkrachten, meer praktijkgerichte lessen en meer STEM-talent.

Scholen kunnen op die manier een beroep doen op gemotiveerde vakleerkrachten die ze momenteel niet of moeilijk vinden. Leerlingen krijgen les van vakmensen met ervaring die de theoretische formules uit de handboeken kunnen illustreren met praktische toepassingen vanop de werkvloer. Bedrijven kunnen de wisselwerking met het onderwijs versterken, meer talent aanboren en hun medewerkers de kans bieden om hun loopbaan te verrijken.

Beide Vlaamse ministers en essenscia vlaanderen willen nu snel schakelen. Ze hebben de ambitie om al volgend schooljaar van start te gaan met een proefproject duaal lesgeven.