Primeur: 7 Belgische bedrijven bestuderen grootschalige import van waterstof

Om de klimaatdoelstelling om in 2050 de CO2-uitstoot in België 80% lager te hebben dan in 2005 zou waterstof een belangrijke rol kunnen spelen in de mix van oplossingen.

Trefwoorden: #DEME, #energiemix, #Engie, #Exmar, #Fluxys, #groene energie, #Port of Antwerp, #Port of Zeebrugge, #waterstof, #WaterstofNet

Lees verder

Nieuws

( Foto: malp - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In een waterstofeconomie is waterstof een belangrijke drager voor hernieuwbare energie om in te zetten voor elektriciteits- en warmteproductie, voor mobiliteit, voor brandstofproductie en als grondstof voor industriële productie.

Cruciaal in de levensvatbaarheid van een waterstofeconomie is het opwekken van voldoende hernieuwbare elektriciteit voor de productie van waterstof. In België is er nog niet voldoende wind- of zonne-energie aanwezig, waardoor een deel van de nodige hernieuwbare energie geïmporteerd moet worden.

Efficiënte en economische oplossingen voor de import, het transport en de opslag van waterstof vragen echter specifieke expertise. Daarom bundelen zeven grote industriële spelers en publieke stakeholders hun krachten.

Deme, Engie, Exmar, Fluxys, Port of Antwerp, Port of Zeebrugge en WaterstofNet hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om hun expertise gecoördineerd samen te brengen en zo stappen te zetten in de richting van een Belgische waterstofeconomie.

In de eerste fase maken de partners een gezamenlijke analyse van de volledige import- en transportketen van waterstof. De opzet is om de financiële, technische en regelgevende aspecten in kaart te brengen van de verschillende onderdelen in de logistieke keten: productie, laden en lossen en transport over zee en via pijpleidingen.

De uitkomst van de analyse moet een roadmap zijn die aangeeft welke de beste manier is om waterstof te vervoeren voor de verschillende toepassingen binnen de energie- en chemiesector.

Naar verwachting zal die analyse ongeveer een jaar in beslag nemen. De resultaten ervan zullen de brug vormen naar het opzetten van concrete projecten.