• 09/03/2012
  • |     BB

Fraunhofer Institute test techniek uit in waterstoftankstation

De Solar-tak van het gereputeerde Duitse Fraunhofer-instituut test in proefproject twee veelbelovende technologieën uit voor productie van waterstof als energiebron voor transport.

Trefwoorden: #air products, #fraunhofer, #freiburg, #waterstof

Lees verder

research

( Foto: PEM )

ENGINEERINGNET -- Het nieuwe waterstoftankstation in Freiburg is onderdeel van een project van waarin enerzijds de technologie van Air Products voor het comprimeren van waterstof met een druk tot 700 bar beproefd wordt, en anderzijds de Hogen Proton Exchange Membrane (PEM) electrolyzetechniek.

De electrolyzer, afkomstig van het bedrijf Proton OnSite, produceert de waterstof met behulp van elektriciteit afkomstig van zonnepanelen.

De bedoeling van de drukverhoging van 350 tot 700 bar, is voertuigen langer op een tank waterstof te laten rijden.

Omdat de waterstof afgekoeld wordt tot -40 graden, kan het tankproces bovendien versneld worden. Zo kunnen waterstofvoertuigen in slechts drie minuten volgetankt worden, net zo snel als bij een traditionele benzine- of dieselauto.

He tankstation is overigens speciaal ontworpen om niet enkel voertuigen te ontvangen, maar ook waterstofcilinders te vullen voor stationaire toepassingen. “Dat was essentieel bij het ontwerp”, stelt dr. Christopher Hebling, hoofd van de Hydrogen Technology Department bij Fraunhofer ISE: “De bruikbaarheid van het station voor dagelijkse toepassingen was een belangrijke voorwaarde.”

Het nieuwe tankstation in Freiburg bestaat uit een compressorstation, twee opslagunits voor waterstof en een volledig automatisch tankzuil.