Beveiligd signaal navigatiesatellieten Galileo succesvol getest

Het satellietnavigatiesysteem Galileo heeft een versleuteld, robuust signaal dat alleen door gecertificeerde partijen gebruikt mag worden, bijvoorbeeld bij opsporing van criminelen.

Trefwoorden: #CGI, #Galileo, #GPS, #locatie, #navigatie, #Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, #ontvanger, #opname, #PRS, #Public Regulated Service, #satelliet, #signaal, #snapshot, #spoofen, #versleuteld, #zendapparatuur

Lees verder

research

( Foto: © ESA / Pierre Carril )

ENGINEERINGNET.BE - Het versleutelde signaal Public Regulated Service (PRS) van Galileo is alleen te gebruiken door de goedgekeurde (overheids)partijen, die daarvoor beschikking krijgen over een sleutel. PRS biedt meer zekerheid over de betrouwbaarheid en authenticiteit van de verzamelde satellietdata.

Tot nu toe is een grote en kostbare ontvanger nodig om met het beveiligde signaal te kunnen werken. De Nederlander Willem Folkers ontwikkelde een alternatieve aanpak en won hiermee de European Satellite Navigation Competition. Op basis van dit concept is vervolgens samen met onder andere het Canadese IT-bedrijf CGI en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum verder voortgebouwd.

CGI ontwikkelde de afgelopen jaren een gebruiksvriendelijke variant: een eenvoudige ontvanger die onder meer het PRS-signaal opneemt en die daarna naar krachtige apparatuur bij CGI gebracht wordt. Daar wordt het verstuurde signaal verwerkt, waarna relevante informatie, zoals locatie en tijdstip, wordt doorgestuurd naar de eindgebruiker.

Om de werking van deze snapshot technologie te laten zien, hield CGI voor alle aanwezigen onlangs een demonstratie in twee delen. Eerst maakte het voltallige gezelschap een busrit in Noordoost-Rotterdam. Hierbij werden met een ontvanger open GPS-signalen opgenomen en werd éénmalig een PRS-snapshot opgenomen.

Terug bij CGI werd als tweede test de ontvanger gekoppeld aan zendapparatuur waarmee een vervalst GPS-signaal werd verzonden. Hierdoor denkt de ontvanger dat hij op een andere locatie is dan waar hij werkelijk is, ook wel ‘spoofen’ genoemd.

Na de verwerking van de opgenomen signalen van de busrit bleek dat het PRS-signaal goed overeenkwam met de gebruikelijke GPS. Uit de tweede test bleek dat volgens de reguliere, ‘gespoofte’ GPS-ontvanger de opname niet in Rotterdam plaatsvond, maar in Scheveningen. Dit terwijl de PRS-ontvanger ondanks de verstoring wél de juiste locatie had bepaald, namelijk Rotterdam.

Op korte termijn zijn er technologische uitdagingen waaraan gewerkt wordt, zoals bijvoorbeeld de snelheid waarmee PRS-data wordt verwerkt. Daarnaast zijn gesprekken met eindgebruikers nodig om te definiëren welke behoeften er zijn.

Bas van der Hoeven, Vice President Consulting Services Space bij CGI, stelt: ‘We willen immers op het gebied van navigatie niet technologisch afhankelijk zijn van grootmachten als de VS of China.’