4 miljoen euro voor ‘Academy for Digital & Data Talent’

Telenet richt dit samen met KUL, VUB, ULB en programmeerschool BeCod op, om de digitale kennis en technische vaardigheden van de eigen medewerkers te versterken via vorming, bijscholing ...

Trefwoorden: #BeCode, #digitalisering, #KUL, #opleiding, #studeren, #Telenet, #ULB, #vacatures, #VUB

Lees verder

Opleiding

( Foto: Telenet )

ENGINEERINGNET.BE - Hiermee hopen de verschillende partijen samen een concreet antwoord te helpen bieden op de uitdagingen van de digitalisering, met een nijpend tekort aan technische profielen. Telenet investeert de komende vijf jaar 4 miljoen euro in dit initiatief.

De academie vertrekt vanuit een gedeelde visie dat levenslang leren noodzakelijk is om wendbaar te blijven in een snel veranderende digitale economie.

Het programma richt zich in eerste instantie op ruim 200 medewerkers uit de IT-, data- en ingenieursdepartementen van het telecombedrijf. Samen met de universiteiten definieerde Telenet 118 thema’s voor trainingsprogramma’s rond onder andere Internet of Things, Artificiële Intelligentie en data-analyse, cybersecurity en cloud-gebaseerde systemen.

BeCode zal op zijn beurt trajecten aanbieden om codeer- en programmeertalen aan te leren, zoals Python en Angular. Telenet zal de trainingen gradueel ontwikkelen en uitrollen, in functie van de eigen bedrijfsnoden.

Maar de telecomoperator wil verder ook nieuw en jong talent helpen klaarstomen en aantrekken. Zo zal het op structurele basis stages en meeloopdagen aanbieden, workshops en hackathons organiseren en gastcolleges geven aan de universiteiten.

Naast een wisselwerking voor opleidingstrajecten en rekrutering zullen Telenet, KU Leuven VUB en ULB ook academische onderzoeken opzetten om innovatie te stimuleren. Zo zal KUL via verschillende van haar onderzoeksgroepen en -afdelingen research doen naar onder meer data-analyse en cybersecurity, netwerkbeheer en entertainment.

VUB en ULB zullen zich focussen op artificiële intelligentie met zowel onderzoek als trainingsprogramma’s. Bovendien zal Telenet onder meer samenwerken met hun verschillende onderzoeksgroepen rond natuurlijke taal- en spraakherkenning, transparante en ethische artificiële intelligentie, predictive network maintenance en de operationalisering van modellen voor machine learning, IoT en cybersecurity.

De trainingen van BeCode zullen complementair zijn aan die van de universiteiten. Terwijl BeCode vooral de doeners zal trainen, zullen de universiteiten meer focussen op de denkers. Beide profielen zijn belangrijk voor een wendbaar bedrijf.


Op de foto: Telenet Chief Corporate Affairs Ann Caluwaerts, KU Leuven vice-rector Gerard Govers, BeCode CEO Karen Boers, VUB vice-rector Romain Meeusen en ULB vice-rector Oberdan Leo.