VLIZ ontwikkelt validatierobot voor satellietmetingen

Het robotsysteem PANTHYR verzamelt volledig autonoom meer data op zee dan voorheen ooit mogelijk was. Een vervolgproject wil nu wereldwijd een netwerk van deze robots uitrollen.

Trefwoorden: #chlorofyl, #ESA, #fytoplankton, #golflengte, #Hypermaq, #IAFE, #KBIN, #meetplatform, #metingen, #nabij-infrarood, #NASA, #PANTHYR, #robot, #satelliet, #sensor, #SKLEC, #UGent, #ultraviolet, #UPMC, #VLIZ

Lees verder

research

( Foto: VLIZ )

ENGINEERINGNET.BE - Wetenschappers gebruiken data van satellieten in de ruimte om beter inzicht te krijgen in algenbloei en sedimenttransport in kustwateren.

Sommige satellieten zijn uitgerust met hyperspectrale sensoren: apparaten die bepalen hoeveel licht er van welke golflengte wordt weerkaatst door de aarde, oceaan en vegetatie. De sensoren meten naast het zichtbare licht ook de nabij-infrarode en ultraviolette lichtstralen.

Zo zijn wetenschappers in staat om vanuit de ruimte fytoplankton in zeewater te observeren, dat chlorofyl bezit en andere pigmenten die het invallende licht opvangen om aan fotosynthese te doen.

De aanwezigheid van deze pigmenten verandert de manier waarop het zeewater zonlicht weerkaatst en absorbeert. Via metingen van dat weerkaatste licht met verschillende golflengtes bepalen wetenschappers de hoeveelheden aan fytoplankton in zee.

De hyperspectrale metingen door satellieten moeten soms gecontroleerd worden door hetzelfde type metingen op zeeniveau. Traditioneel varen wetenschappers daarvoor uit met een schip en meten ze de actuele situatie.

Binnen het project Hypermaq ontwikkelde het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) het robotsysteem PANTHYR, dat deze lichtmetingen op een vaste locatie op zee automatisch kan uitvoeren.

De robot berekent eerst de stand van de zon en positioneert vervolgens zijn sensoren in de juiste richting en op de juiste hoogte. Eenmaal in positie, voert de robot een hyperspectrale lichtmeting uit en neemt hij foto’s om de verzamelde data later te controleren op afwijkingen.

Een eerste prototype van het robotsysteem onderging in 2018 een aantal succesvolle veldtesten op een meetplatform 20 kilometer voor de kust van Venetië - waar het nu als vaste installatie staat opgesteld.

In de toekomst zal het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) binnen het project Waterhypernet een netwerk uitbouwen van het door het VLIZ ontwikkelde robotsysteem. Met de verzamelde data kunnen ruimtevaartorganisaties zoals ESA en NASA hun satellieten beter valideren.

Er volgen nog een aantal aanpassingen en toevoegingen aan Panthyr tijdens de komende twee jaar. Dit gebeurt binnen het Aqualooks project.


Aan het project Hypermaq nemen verder deel: UPMC, UGent, IAFE en SKLEC.