Unieke scanner UAntwerpen ingezet bij restauratie van Rembrandts Nachtwacht

Alvorens aan de restauratie te beginnen, zullen wetenschappers het wereldberoemd schilderij met unieke scanner tot in detail analyseren. Dit is onderdeel van ‘Operatie Nachtwacht’.

Trefwoorden: #MA-XRPD-scanner, #Nachtwacht, #onderzoeksgroep AXES, #Rembrandt, #restauratie, #röntgenstralen, #scanner, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De Nachtwacht, geschilderd in 1642, behoort tot de allerbekendste werken ter wereld. Sinds 1808 hangt het werk van Rembrandt van Rijn in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij ondergaat momenteel een grondig onderzoek, waarna het gerestaureerd zal gaan worden.

Robert Van Langh, hoofd Conservation & Science van het Rijksmuseum: “Het werk kampt vandaag met verouderingsverschijnselen. Tijdens een uitgebreid onderzoek maken we duizenden foto’s met een ultrahoge resolutie. Met scanners en lasers nemen wetenschappers het doek tot op microscopisch niveau onder de loep.”

Tijdens het onderzoek hangt De Nachtwacht in een glazen ruimte. Zo kan het publiek het schilderij blijven bewonderen en tegelijkertijd de onderzoeksactiviteiten op de voet volgen.

De voorbije dagen waren wetenschappers van de Onderzoeksgroep AXES (Antwerp X-ray analysis, Electrochemistry and Speciation) van de Universiteit Antwerpen aan de slag in de glazen ruimte. Met hun unieke MA-XRPD-scanner (Macro Röntgen Poeder Diffractie) bestuderen ze het meesterwerk met de hulp van röntgenstralen.

Onderzoeker Geert Van der Snickt: “De stralen vallen in op de kristalstructuur van de pigmenten in het schilderij. De stralen worden afgebogen en teruggekaatst, wat resulteert in een uniek patroon, dat karakteristiek is voor een kristal. Zo wordt het mogelijk om, zonder het schilderij aan te raken, de kristallijne pigmenten in De Nachtwacht te identificeren.”

De scanner, een uniek prototype, verschaft ook belangrijke informatie over de conditie van de verflagen, en meer bepaald over de zogenaamde degradatieproducten. Die vormen zich in de loop van de tijd door chemische reacties in de verf.

De gedetailleerde resultaten leveren bijzonder waardevolle resultaten op met het oog op de eigenlijke restauratie. Die onderzoeksresultaten leveren belangrijke informatie op voor het onderzoeks- en restauratieteam van het Rijksmuseum om de staat van de verf goed in te schatten.