75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Trefwoorden: #afvalgas, #afvalhout, #ArcelorMittal, #CO2-emissie, #ethanol, #Europese Investeringsbank, #Gent, #koolstof, #lening, #recyclage, #Steelanol, #Torero

Lees verder

Techniek

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE- Beide Gentse projecten zullen de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen door afval en bijproducten om te zetten in waardevolle nieuwe producten. Deze worden ingezet om koolstofarme staalfabricagetechnologieën te ontwikkelen in overeenstemming met de klimaatdoelstellingen van de EU.

Het eerste project (Steelanol) is een 165 miljoen euro kostende demonstratiefabriek op industriële schaal die afvalgassen van de hoogovens zal opvangen en deze biologisch omzetten in ethanol uit gerecycleerde koolstof. Die ethanol kan vermengd worden voor gebruik als vloeibare brandstof.

Eenmaal voltooid zal de fabriek naar verwachting per jaar tot 80 miljoen liter ethanol uit gerecycleerde koolstof produceren. De nieuwe installatie zal over de komende twee jaar tot 500 banen creëren in de bouw en zo’n 20 tot 30 nieuwe permanente jobs. Het project zal naar verwachting in 2022 klaar zijn.

Het tweede project (Torero) is een 50 miljoen euro kostende, grootschalige demonstratiefabriek om afvalhout in bio-kool om te zetten, ter vervanging van een deel van de fossiele steenkool die in hoogovens gebruikt wordt. In de eerste fase zal deze fabriek jaarlijks tot 60.000 ton afvalhout om kunnen zetten in ongeveer 40.000 ton bio-kolen.

Dit volume zal in de tweede fase, na de start van de Torero reactor, worden verdubbeld. De nieuwe installatie is goed voor zo’n 70 externe banen en zal ongeveer tien nieuwe permanente werkplekken creëren voor de bediening van de installatie.

De fabriek, die wordt ontwikkeld in samenwerking met Torr-Coal, Renewi, het Joanneum Research Centre, de Universiteit van Graz University en de Chalmers Technical University, is naar verwachting eind 2022 operationeel.