Ma-na-Ma’s boosten West-Vlaams hoger onderwijs

Met de extra middelen die de Vlaamse regering onlangs toestak,kunnen nieuwe Ma-na-Ma’s en postgraduaten ingericht worden die aansluiten bij de West-Vlaamse economische speerpuntclusters.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #Kulak, #KU Leuven, #maakindustrie, #manama, #Master na master, #UGent, #voeding

Lees verder

Opleiding

( Foto: Wikimedia )

ENGINEERINGNET.BE - De vier hoger onderwijs­instellingen actief in West-Vlaanderen hebben een akkoord bereikt over de inhoudelijke prioriteiten die ze met deze nieuwe middelen willen afdekken.

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en KU Leuven Campus Brugge slaan samen met UGent en de hogescholen VIVES en Howest onder coördinatie van de Technische Universitaire Alliantie West-Vlaanderen (TUA West) de handen in elkaar om het hoger onderwijs in de provincie een flinke boost te geven.

Naast nieuwe en unieke opleidingen komen er ook versterkte samenwerkingen tussen de hogescholen en universiteiten om de student in de toekomst het allerbeste onderwijs te kunnen blijven aanbieden.

Het West-Vlaamse hoger onderwijslandschap zal de komende jaren dus flink veranderen. Voor het eerst ambiëren de universiteiten om Ma-na-Ma’s of Master-na-Masteropleidingen in te richten. Wie aan de universiteit een Master behaalde, zal zich dus nog verder kunnen specialiseren en een tweede Master behalen in eigen streek.

Bedoeling is niet om één, maar meteen drie Ma-na-Ma’s in te richten. Met samenwerking van het bedrijfsleven moeten er drie Advanced Masters komen in sectoren waar West-Vlaanderen sterk staat, met name in Artificial Intelligence (KU Leuven), in Voeding (UGent) en in de Maakindustrie (KU Leuven en UGent). Het gaat om nieuwe opleidingen met een voor Vlaanderen unieke invulling.

Hiermee kan West-Vlaanderen verder uitgroeien tot een topprovincie voor onderzoek rond de maakindustrie, een industriële tak die er sterk verankerd is. Op vraag van het socio-economisch provinciaal overlegplatform zal er in deze unieke opleiding ook ruimte zijn voor economische inzichten.

Ook Artificial Intelligence en Voeding zijn cruciale sectoren voor onze regio. Dat er in deze drie speerpunten afgestudeerde Masters naar de provincie worden aangetrokken voor een Advanced Master is zonder meer een doorbraak. Als alles volgens plan verloopt, starten de Ma-na-Ma’s vanaf academiejaar ’22-’23.