UGent bouwt nieuw gebouw in Kortrijk

Eind volgend jaar bouwt de universiteit een nieuwe uitvalsbasis voor de faculteit Bio-ingenieurs­weten­schappen en de centrale administratie van de UGent op de campus in Kortrijk.

Trefwoorden: #aardappelen, #Abscis architecten, #Ann Dumoulin, #bio-ingenieur, #campus, #Flanders Make, #groene chemie, #groenten, #ingenieur, #Kortrijk, #labo, #onderwijs, #onderzoek, #opleiding, #UGent, #Unesco, #VEG-i-TEC, #verwerking

Lees verder

Opleiding

( Foto: UGent - © Abscis Architecten )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwbouw zal plaats bieden aan een deel van de onderzoekers van de vakgroep Groene Chemie en Technologie en van de vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen.

De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen heeft op de UGent Campus Kortrijk al een hele tijd te weinig ruimte voor haar snel groeiende activiteiten. Daar moet dit nieuwe gebouw een antwoord op bieden. Ook kunnen de labo’s voor onderzoek en die voor onderwijs dankzij deze nieuwbouw van elkaar gescheiden worden.

“Door de opsplitsing van onderzoeks- en onderwijslabo’s komt er veel meer tijdsruimte vrij, zowel voor onderzoek als voor de onderwijspractica die kenmerkend zijn voor een opleiding tot industrieel ingenieur”, aldus Prof. Ann Dumoulin van UGent.

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door Abscis architecten. Het wordt 4 verdiepingen hoog, wat goed aansluit bij de rest van de gebouwen op de campus.

Dit gebouw is het tweede UGent-gebouw dat opgetrokken wordt op de nieuwe gronden van de campus Kortrijk: in december 2019 startte UGent er ook met de bouw van VEG-i-TEC, een nieuw onderzoeks- en expertisecentrum voor de verwerking van groenten en aardappelen.

Plan is om eind 2021 met de nieuwbouw te starten, en om het gebouw in het voorjaar van 2023 op te leveren.

De UGent Campus Kortrijk bestaat sinds het academiejaar 2013-2014. Toen werden de ingenieursopleidingen van Howest geïntegreerd binnen de Universiteit Gent.

Om nog sterker in te zetten op de doorgedreven samenwerking met de bedrijven en met de regio, gaf de UGent Campus Kortrijk haar ingenieursopleidingen en onderzoek recent een nieuwe, unieke invulling.

De keuze voor deze vernieuwde opleidingstrajecten wordt extra versterkt door de komst van VEG-i-TEC (universitair onderzoeks- en expertisecentrum rond de verwerking van groenten en aardappelen) en Flanders Make (strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie) op de groeiende nieuwe site van Kortrijk-Weide.

Ook is de campus in Kortrijk bekroond met het Unesco Creative Design Region label.