OWS bouwt vergistingsinstallatie voor Leuvense EcoWerf

EcoWerf start in het voorjaar van 2021 op haar terrein te Leuven met de bouw van een gloednieuwe vergistingsinstallatie. Het bedrijf investeert hiervoor 15 miljoen euro.

Trefwoorden: #CO2, #compost, #EcoWerf, #OWS, #vergisten, #vergistingsinstallatie, #warmterecuperatie

Lees verder

Techniek

( Foto: EcoWerf )

ENGINEERINGNET.BE - Het Gentse OWS, dat een ruime ervaring heeft met het bouwen van vergistingsinstallaties, zal met instaan voor de bouw van de installatie. De installatie zou in het voorjaar van 2023 operationeel moeten zijn.

Vandaag verwerkt EcoWerf organisch afval tot zo’n 20.000 ton waardevolle compost, die vlot een afzet vindt bij particulieren en in land- en tuinbouw. In de toekomstige situatie wordt het organisch materiaal in een nieuwe ontvangsthal met ontvangstbunkers en voorbewerking (breker/zeef/transportbanden) voorbehandeld.

Het voorbehandelde en verkleinde gft gaat vervolgens naar de vergister, een verticale reactor. Uit de vergister komt een visceuze pasta: digestaat. Dit digestaat wordt gemengd met houtig materiaal en gaat naar de composteerhal, waar het materiaal omgezet wordt in verkoopbare compost.

In de vergister vormen anaerobe bacteriën (bacteriën die zonder zuurstof werken) van het organisch materiaal CH4 (methaan) en CO2. Het mengsel van deze twee gassen heet biogas. Het gevormde biogas gaat via een gasballon naar twee gasmotoren (of warmtekrachtkoppelingen) die van biogas elektriciteit én warmte maken. Een grote biofilter zorgt voor de zuivering van de afgezogen lucht.

De warmte die geproduceerd wordt door de gasmotor wordt maximaal gebruikt in de compostering. Er wordt extra warmte toegevoegd aan het composteerproces om de ideale temperaturen voor de aerobe bacteriën te bereiken.