• 19/03/2012

Nieuwe kunststoffolie verkleurt in aanwezigheid van zuurstof

Recent werd een nieuwe, herbruikbare, UV-geactiveerde O2-gevoelige kunststoffilm ontwikkeld.

Trefwoorden: #LDPE, #O2-indicator, #verpakking

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Recent werd een nieuwe, herbruikbare, UV-geactiveerde O2-gevoelige kunststoffilm ontwikkeld.

De nieuw ontwikkelde technologie gaat de O2 indicator in het verpakkingsmateriaal zelf integreren. Hiervoor werden de verschillende componenten (pigment; elektrondonor, fotokatalysator en dragermateriaal) geïncorporeerd in een thermoplastisch polymeer (LDPE) via een extrusieproces. De film moet dus geactiveerd worden door UV licht vooraleer het zal reageren op de aanwezigheid van zuurstof.

Dit heeft als grote voordeel dat de film vóór gebruik bewaard kan worden in lucht. Na deze activatie is de film kleurloos en zal enkel terugkeren naar de oorspronkelijk blauwe kleur in de aanwezigheid van zuurstof.

Deze verkleuring is onomkeerbaar, m.a.w. de film blijft blauw ook na het verbruik van de O2 door bv. microbiële groei, tenzij de film opnieuw gereactiveerd wordt door UV-licht. De film kan dus wel hergebruikt worden na re-activatie. Uit de studie bleek dat na een serie van 6 foto-activaties dezelfde performantie van de film behouden bleef.

In vergelijking met vroeger ontwikkelde O2 -indicator watergebaseerde inkten is de responstijd in aanwezigheid van zuurstof wel veel trager in de LDPE-film. Een verbetering van deze responstijd zou mogelijk zijn door het gebruik van Platina nanopartikels op het dragermateriaal.

Het moet ook opgemerkt worden dat deze LDPE folie enkel gebruikt kan worden aan de binnenzijde van een multilaagsbarrière verpakking, anders zou de folie ook verkleuren door de permeatie van zuurstof door de verpakking.


(KV) (Bron: FoodGate) (afbeelding: polyetheen huishoudfolie)