Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Het gaat om de vestiging van de grootste Atlantische zalmkwekerij in Europa, met een aquaponic systeem waarbij visafval wordt hergebruikt als biogas.

Trefwoorden: #aquaponic, #biogas, #Blauwe Economie, #Columbi Salmon, #ecologische voetafdruk, #Europa, #Haven Oostende, #kweekmethode, #Noors, #Ostend Science Park, #tanks, #UGent, #visafval, #zalm, #zonne-energie

Lees verder

Techniek

( Foto: Haven Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - Columbi Salmon heeft meer dan 100 jaar ervaring in het kweken van zalm. De nieuwe vestiging telt 13,5 hectare en zorgt voor 80 tot 100 directe jobs en 100 indirecte jobs.

Het bedrijf zal Atlantische zalm kweken (van ei tot een volwassen zalm) in tanks die op het land staan. Dit wordt de grootste Atlantische zalmkwekerij ‘on shore’ in Europa. In 2023 willen ze volledig operationeel zijn en jaarlijks 15.000 ton Atlantische zalm kweken.

“Columbi Salmon focust zich op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de zalmproductie en dat ligt volledig in lijn met onze toekomstvisie,” zegt Charlotte Verkeyn, voorzitter van Haven Oostende.

De acht oprichters hebben ruime ervaring in marine technologie én in de financiële sector. Door dichter bij de consumptiemarkt te produceren, vermindert de CO2-uitstoot drastisch.

Ook wordt de visafvalstroom gebruikt voor de productie van biogas. Dat biogas in combinatie met zonne-energie zal 35% van de elektriciteitsvraag van het bedrijf dekken.

Verder wordt een aquaponic systeem uitgerold. Hierbij wordt hydrocultuur en aquacultuur gecombineerd in een ecologisch evenwicht.

Er zal er ook een nauwe samenwerking met Ostend Science Park en UGent zijn. De investering kadert volledig in het verhaal van de Blauwe Economie, één van de speerpunten waarop Haven Oostende focust.

Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Roll-on-roll-off, Circulaire Industrie en de Visserijsector.

Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.