Jaguar Land Rover gebruikt plastic afval voor nieuwe generatie interieurs

De toekomstige modellen van Jaguar en Land Rover zullen vloermatten en sierdelen krijgen vervaardigd uit Econyl-garen, geproduceerd van plastic afval en met 90% CO2 minder uitstoot.

Trefwoorden: #Aquafil, #CO2-uitstoot, #Econyl, #gerecycleerd plastic, #Jaguar Land Rover, #sierdelen, #vloermat

Lees verder

Techniek

( Foto: Jaguar Land Rover )

ENGINEERINGNET.BE - De overstap op het ontwerpen van duurzame luxe auto-interieurs met gebruik van verantwoord gewonnen en gerecyclede materialen maakt deel uit van de 'Destination Zero'-missie van Jaguar Land Rover.

Het geregenereerde Econyl-nylon wordt geproduceerd door Aquafil (wereldleider in de synthetische vezelindustrie) en wordt al geruime tijd gebruikt door high-end modemerken, sportkledingmerken en luxe horlogemerken om handtassen, rugzakken, badkleding en horlogebandjes van te maken.

Het nylonafval wordt door Aquafil wereldwijd teruggewonnen. In één jaar herbruikt het bedrijf maar liefst 40.000 ton afval. Het slimme recyclingproces van reduceert de CO2-uitstoot tot wel 90% ten opzichte van materialen gemaakt van olie.

Tijdens het productieproces worden andere bijproducten (niet-nylon, metalen of kopersulfaat) verwijderd en naar alternatieve industrieën getransporteerd voor recycling. Het uiteindelijke geregenereerde Econyl-nylonpolymeer heeft dezelfde chemische en prestatie-eigenschappen als ruw fossiel materiaal, waardoor het kan worden verwerkt tot een vezel voor tapijtvloeren en textiel.

Dit garen is zodoende perfect geschikt om bijvoorbeeld duurzame vloermatten en sierdelen te vervaardigen.