Vlaamse steun voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek

De raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe aspirantenmandaten fundamenteel en strategisch basisonderzoek toegekend aan 495 onderzoekers.

Trefwoorden: #Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, #fundamenteel onderzoek, #FWO, #Hilde Crevits, #subsidie

Lees verder

research

( Foto: dolgachov - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - FWO-voorzitter Willy Verstraete: “Deze nieuwe lichting van 495 nieuwe wetenschappers staat aan het begin van een boeiende carrière. In deze snel veranderende en complexe wereld zijn jonge doctorandi hard nodig. Niet alleen in de academische wereld, maar ook daarbuiten.”

295 onderzoekers starten als aspiranten fundamenteel onderzoek. Hun onderzoek is in hoofdzaak fundamenteel van aard. Bij 200 aspiranten strategisch basisonderzoek kan hun onderzoek ook leiden tot innovatieve toepassingen met economische toegevoegde waarde. Het gaat om de helft mannen en de helft vrouwen.

De onderzoeken die de nieuwe groep wetenschappers zullen doen, zijn heel uiteenlopend. Dat gaat van een onderzoek naar de darm-brein as, over een zelflerende robotische arm, tot agrovisserij en de invloed van de klimaatverandering daarop en bijvoorbeeld de effecten van luchtvervuiling tijdens een zwangerschap.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits: “De komende maanden en jaren zullen we nog sterker investeren in innovatie en onderzoek & ontwikkeling. Alles begint bij fundamenteel onderzoek. De recente crisis bewijst nog maar eens het belang van investeren in alle soorten onderzoek.”

In het kader van de actie ’Kom op tegen Kanker’ stelt het FWO ook een bijkomend mandaat aspirant fundamenteel onderzoek ter beschikking. Dankzij een samenwerking met de Plantentuin Meise en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek kan het FWO ook extra mandaten fundamenteel onderzoek financieren.