Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Jaguar Land Rover neemt deel aan een uniek onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen.

Trefwoorden: #aluminium, #autobouw, #Jaguar Land Rover, #lichte metalen, #ruimtevaartechnologie

Lees verder

Techniek

( Foto: Jaguar Land Rover )

ENGINEERINGNET.BE - Als onderdeel van een tweejarig project gebruikt de autobouwer ruimtevaarttechnologie om te begrijpen hoe materialen reageren op corrosieve omgevingen, op wereldmarkten en in veeleisende terreinen.

Monsters van nieuwe metalen en composieten worden ingebouwd in sensoren van ruimtevaartkwaliteit en getest in enkele van de meest extreme fysieke omstandigheden ter wereld, gedurende meer dan 400.000 kilometer in Noord-Amerika.

De sensoren meten continu de prestaties van de materialen en delen gegevens met het productontwikkelingsteam van Jaguar Land Rover in het Verenigd Koninkrijk. Met deze informatie kunnen de ingenieurs het gedrag van het materiaal nauwkeurig voorspellen bij de ontwikkeling van toekomstige voertuigprogramma's.

Het onderzoek maakt deel uit van het Gesamtverband der Aluminiumindustrie (GDA), een consortium van aluminiumfabrikanten en autofabrikanten dat onderzoek doet naar de levensduur van materialen en hoe die lichter en duurzamer kunnen worden gemaakt.

Het project bouwt voort op verder onderzoek naar toekomstige materialen, van het REALITY-project, een baanbrekend recyclingproces dat hoogwaardig aluminium van autokwaliteit een tweede leven geeft tot de ontwikkeling van geprinte structurele elektronica die het gewicht van elektronica in auto's tot 60% kan reduceren.