Onderzoek nieuwe recyclagetechnologie voor ABS en polystyreen kunststoffen

VLAIO financiert het Remove2Reclaim-project, geïnitieerd door Catalisti, en INEOS Styrolution zal een nieuwe recyclagetechnologie voor de kunststoffen ABS en polystyreen bestuderen.

Trefwoorden: #Catalisti, #Ineos Styrolution, #kunststoffen, #recyclage, #Remove2Reclaim, #VLAIO

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het "Remove2Reclaim"-project is gericht op de ontwikkeling van innovatieve extractieroutes op basis van oplosmiddelen die additieven, zoals titaandioxide, uit verschillende kunststoffen kunnen verwijderen. Indien succesvol, kunnen zowel het titaandioxide als het polymeer opnieuw ingezet worden voor de productie van nieuwe producten.

De onderzochte polymeren in het project zijn onder andere polystyreen, HIPS (high impact polystyreen) en ABS (acrylonitril butadieen styreen). Voor Ineos Styrolution vormt deze oplossingstechnologie een aanvulling op de bestaande mechanische en depolymerisatie-recyclagemogelijkheden, waardoor het inzicht in het brede scala aan beschikbare recyclingtechnologieën voor styreenkunststoffen wordt aangevuld.

Michiel Verswyvel, Global R&D manager bij INEOS Styrolution: "We gaan voor een circulaire economie voor styreen. Tot dusver lag de focus op mechanische recyclage van ABS en polystyreen en meer geavanceerde recyclagetechnologieën, voornamelijk depolymerisatie, van polystyreen.”


(illustratie: Ineos Styrolution)

ACHTERGROND
Dit project wordt gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en wordt georganiseerd onder de koepel van de Vlaamse speerpuntcluster Catalisti.

Onderzoekpartners zijn onder meer de Universiteit Gent, de KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven), VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek in Mol) en Centexbel (Kortrijk-Gent).

Ineos Styrolution, Matco Plastics, Chemours, Deceuninck en Lybover zijn de vijf industriepartners in dit project.