Nieuw VUB / ULB Learning and Innovation Center uit de startblokken

Nu de bouwvergunning voor het Learning and Innovation Center is verleend, zal op de grens tussen de campus VUB en de campus ULB over een paar jaar een nieuw gebouw verrijzen.

Trefwoorden: #Beliris, #Learning and Innovation Center, #ULB, #VUB

Lees verder

nieuws

( Foto: © evr-architectes, A229, Ney & Partners )

ENGINEERINGNET.BE - Het Learning and Innovation Center (LIC) werd ontworpen door evr-architecten, A229, Ney & Partners en Arcadis en werd opgevat als een incubatiekamer voor innovatie en een netwerkcentrum waar de academische wereld en de maatschappij elkaar ontmoeten; een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen.

De nieuwbouw moet een voorbeeld worden: een duurzaam nul-energie-gebouw opgetrokken uit milieuvriendelijke materialen dat naadloos geïntegreerd is in het groene landschap, uitgerust met krachtige ICT-toepassingen.

Dankzij de digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contacten kunnen leggen over de hele wereld. Het LIC zal zeven verdiepingen tellen, met een totale oppervlakte van 9.000 m². In totaal zal er ruimte zijn voor duizend personen, waarvan 80% studenten, 10% academische staf en 10% externe bezoekers.

Het nieuwe studiecentrum zal symbool staan voor de hechte samenwerking tussen de VUB en de ULB. Het brengt de bibliotheek “exacte en toegepaste wetenschappen” van de VUB samen met de bibliotheek “sciences et techniques” van de ULB. Daarnaast worden ook banden aangehaald met externe partners uit het bedrijfsleven en maatschappij via project- en exporuimtes.

De werken zouden zo'n 2,5 jaar durenen het budget voor het volledige project, werken en studies, is zo’n kleine 22 miljoen euro, waarvan 88% betaald wordt door Beliris, de federale bouwexpert voor Brussel, en 12% door de universiteiten.