InWareDrones-project: inventarisatie met behulp van drones en RFID

Aucxis werkte mee aan een drone inventarisatie­oplossing voor 'hoge' magazijnen. Rondvliegen, obstakels ontwijken, zichzelf herladen,… Deze drone doet het zonder menselijke tussenkomst.

Trefwoorden: #Auxcis, #DroneMatrix, #drones, #Flanders Make, #ID Logistics Belgium, #imec, #In2power, #InWaredrones, #logistiek, #magazijn, #Octinion, #warehouse

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Auxcis )

ENGINEERINGNET.BE - Een groep van technologische partners (imec, DroneMatrix, ID Logistics Belgium, In2power, Octinion, Flanders Make en Aucxis) werkte de voorbije twee jaar aan een autonome drone in­ven­tarisatie­oplos­sing voor 'hoge' magazijnen. De drone opereert volledig zelfstandig: rondvliegen, obstakels ontwijken, zichzelf herladen,… Allemaal zonder menselijke tussenkomst.

Naast de overkoepelende projectleiding was Aucxis binnen dit collaboratief onderzoeksproject InWareDrones verantwoordelijk voor het RFID-gedeelte van de oplossing.

Voorraadcontrole in warenhuizen en magazijnen gebeurt vaak nog manueel, wat het een zeer arbeidsintensieve taak maakt. Om dit tijdrovende en foutgevoelige proces efficiënter te laten verlopen, is er nood aan geautomatiseerde systemen, vooral in hoge magazijnen. Het InWareDrones-onderzoeksprojectteam ontwikkelde een drone die autonoom doorheen rekken kan vliegen om de voorraad te controleren.

Gezien de hoge leessnelheid vormde RFID een interessante technologie. De focus van Aucxis lag op het bouwen van een compacte en vooral lichte RFID-oplossing voor het identificeren en lokaliseren van paletten.

Pieter Suanet, Project Lead InWareDrones en R&D Engineer bij Aucxis: “Het uiteindelijke dronesysteem heeft zowel RFID als visie (4 camera's) aan boord. De RFID-oplossing bestaat uit twee antenne-arrays waarmee we RFID-straling uitsturen in vooraf gedefinieerde richtingen, het zogenaamde ‘beam steering'.”

“Bij het afsluiten van het onderzoekstraject bleek de accuraatheid van de exacte lokalisatie door middel van RFID grofweg tussen de 80-95% te liggen, de inventaris an sich lag op 99,9%”, vervolgt hij. “Het exacte resultaat is vooral afhankelijk van de locatie van de RFID-labels: hoe centraler aangebracht op de pallet, hoe beter.”

Naast identificatie zijn er ook een groot aantal sensoren en technologieën aan boord om de drone nauwkeurig en veilig door het hoge magazijn te navigeren en autonoom te laten landen en opstijgen, namelijk SLAM, UWB, ArUco markers, LiDar, VLP en sensor fusion.

imec: “Het voornaamste doel van het project was om de kosten van voorraadbeheer te beperken. Een degelijk autonoom stockmanagement systeem bespaart de klant honderden werkuren, beperkt het aantal incidenten en levert kwalitatieve voorraadinformatie aan een veel hogere frequentie. Dankzij de samenwerking tussen researchers en industriële partners mogen we van een geslaagd traject spreken.”


Voor meer informatie:
Aucxis RFID Solutions
Zavelstraat 40 - 9190 Stekene
Tel. +32 (0)3 790 17 - info@aucxis.com - www.aucxis.com/nl/rfidBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.