Demoproject voor productie van ABS-kunststof uit recyclaat

Indaver en INEOS Styrolution gaan samenwerken in een project voor de productie van ABS op basis van gerecycleerde grondstoffen.

Trefwoorden: #ABS, #demo-installatie, #EU, #EU LIFE-programma, #grondstoffen, #hulpbronnen, #Indaver, #INEOS Styrolution, #kringloop, #kunststof, #laboratoriumschaal, #LIFE ABSolutely Circular, #milieu, #recyclage, #styreen

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Het project ‘LIFE ABSolutely Circular’ mikt op het aantonen van de ecologische en economische voordelen van het gebruik van geavanceerde recyclagetechnologieën om de kringloop van kunststofrecyclage te sluiten.

Financiële steun komt uit het EU LIFE-programma, het financieringsinstrument van de EU voor milieu en doeltreffend hulpbronnengebruik.

Doel van het project is voor het eerst de productie van ABS, ofwel Acrylonitril-butadieen-styreen, te demonstreren op basis van gerecycleerde grondstoffen door middel van geavanceerde recyclagetechnologieën.

Het project heeft verder als doel de schaalvergroting van de oplossing van laboratoriumschaal naar demo-installatie aan te tonen en de oplossing uiteindelijk te commercialiseren.

Het ABS-copolymeer wordt ingezet voor uiteenlopende toepassingen in veel sectoren, waaronder automotive, gezondheidszorg, elektronica, huishouden, speelgoed en sportspullen.

Het materiaal heeft een uitgebalanceerde mix van eigenschappen waaronder stevigheid, vormvastheid, lichtgewicht en een esthetisch uiterlijk van het oppervlak. Het voldoet aan alle voorschriften inzake voedselcontact en is gemakkelijk te verwerken.

Paul De Bruycker, CEO bij Indaver, licht toe: ‘We kijken er naar uit om te werken aan een oplossing waarmee we voordeel halen uit de eigenschappen van styreen, terwijl we de gevolgen op het milieu en op toekomstige generaties beperken.’