Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

CO2logic en EnergieID lanceren een open source website voor bedrijven, overheden en personen om op een correcte wijze hun CO2-voetafdruk te berekenen.

Trefwoorden: #bedrijven, #berekenen, #CO2-prestatieladder, #CO2-voetafdruk, #CO2logic, #emissie, #EnergieID, #open source, #overheden, #website

Lees verder

Nieuws

( Foto: CO2logic )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe platform, geheten CO2emissiefactoren.be, biedt een up-to-date lijst van onderbouwde emissiefactoren in België, die een basis vormt om de CO2-voetafdruk van gezinnen en bedrijfs- en overheidsactiviteiten op te stellen en te verbeteren.

De emissiefactoren worden ondergebracht in zeven categorieën: brandstoffen voor energieopwekking, brandstoffen van voertuigen, warmtelevering, elektriciteit, koudemiddelen, goederenvervoer en personenvervoer.

“Om de CO2-voetafdruk van verschillende activiteiten te kunnen berekenen en vergelijken, is het belangrijk om een gemeenschappelijke basis vast te leggen”, stelt oprichter Antoine Geerinckx van CO2logic.

“Met deze website willen we op een open source manier ervoor zorgen dat meer mensen toegang hebben tot de juiste CO2-emissiefactoren voor correcte berekeningen, om een betere en snellere klimaatactie te stimuleren. We zijn transparant in de emissiefactoren en hoe we de CO2-emissies berekenen. Daarnaast is het gebruik van de website volledig gratis.”

Deze emissiefactoren worden reeds gebruikt bij de CO2-prestatieladder. Dit is een initiatief op vraag van de Vereniging der Belgische Aannemers van Werken van Burgerlijke Bouwkunde, gebaseerd op de berekeningen van CO2logic en EnergieID.

Tussen 2019 en 2022 worden een 25-tal pilootprojecten voor grote bouwwerken gelanceerd in België. Het gaat om een systeem dat bouwbedrijven aanmoedigt om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Bedrijven die een positieve score halen op die CO2-prestatieladder maken meer kans om een overheidsopdracht binnen te halen.

Het onafhankelijke klimaatagentschap CO2logic specialiseert zich in het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot. Het bureau ontwikkelde het ‘CO2-NEUTRAL label’, gevalideerd door Vinçotte, dat garandeert dat organisaties, die hun verantwoordelijkheid nemen wat betreft klimaatimpact, de nodige erkenning krijgen.

Ook EnergieID streeft betere klimaatdoelstellingen na. In 2011 startte het bedrijf met een online monitoringplatform waarmee gezinnen en organisaties gratis en veilig hun data rond energie, water, afval en mobiliteit kunnen verzamelen, vergelijken en opvolgen.